Performanta de exceptie: echipa condusa de dr. Horatiu Suciu a reusit, la Targu Mures, prima implantare a unei inimi artificiale la un copil din Romania – VIDEO

news

operatie, inima artificiala, copil, Targu Mures, implant, Horatiu Suciu

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures (IUBCvT), dr. Horatiu Suciu, a anuntat, miercuri seara, realizarea primei implantari a unei inimi artificiale la un copil din Romania, la o pacienta in varsta de 17 ani. Specialistul roman a fost asistat de o echipa a IUBCvT si de doctor Svetozar Putnik, din Belgrad, transmite Agerpres.

„Se spune ca numai Dumnezeu poate patrunde in sufletul cuiva. Si asa este. Am mers azi dimineata la Institut, gandindu-ma ce este in sufletul unei copile de 17 ani, pacienta de-a noastra, care asteapta un transplant, stiind cat de putini sunt donatorii pentru aceasta categorie de varsta. Solutia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiente cardiace, o putea tine in viata. Si operatia a reusit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reusim in acest an si prima din Romania la un copil. Le multumesc colegilor din echipa IUBCvT Targu Mures si profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la interventie. Ma bucur ca reprezentantul acestui important centru est-european in domeniul transplantarii cardiace a fost alaturi de noi si a vazut stadiul la care a ajuns medicina targumureseana”, a aratat dr. Horatiu Suciu, pe Facebook.

Doctorul a adaugat ca, spre seara, cand a plecat spre casa dupa aceasta reusita, a admirat locul in care se va construi viitorul Institut al Inimii din Targu Mures.

„Seara, cand am plecat spre casa, m-am uitat la parculetul din fata Spitalului. Este locul in care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niste pomi fragezi, pe care i-as lua cu noi in noua cladire a Institutului, pe care il pregatim cu toata dedicarea. Nu stiu daca pomii acestia se vor regasi in viitorul nostru spital, dar felul in care i-am vazut astazi a fost ca un dialog in care mi s-a soptit, de undeva, ca procedura de astazi va fi, in noul proiect, o rutina. Intr-adevar, inima are tainele ei”, a subliniat dr. Horatiu Suciu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: