Peru: Machu Picchu s-a inchis pe perioada nedeterminata. Sute de turisti au ramas blocati in regiune dupa ce protestatarii au avariat sinele de tren

externe

Peru a inchis celebrul sau site turistic Machu Picchu pe termen nelimitat din cauza protestelor impotriva presedintelui tarii, informeaza BBC.

Guvernul a spus ca a luat decizia de a proteja turistii si propriii cetateni. Se crede ca sute de oameni, majoritatea straini, sunt in prezent blocati in zona.

Zeci de oameni au fost ucisi in urma protestelor violente, care au inceput dupa ce fostul lider a fost inlaturat. Manifestantii cer eliberarea fostului presedinte, Pedro Castillo, noi alegeri si demisia presedintei Dina Boluarte, care refuza sa faca acest lucru.

In cele mai recente confruntari, drumurile au fost blocate, iar politia a lansat cu gaze lacrimogene impotriva manifestantilor care aruncau cu pietre din capitala, Lima.

Machu Picchu este un oras inca din secolul al XV-lea considerat, in 2007, una dintre cele sapte noi minuni ale lumii. Este foarte populara printre turisti, cu aproximativ un milion de oameni vizitand in fiecare an.

Inchiderea sitului vine dupa ce serviciile feroviare catre acesta au fost suspendate in urma avarierii sinelor de catre demonstranti.

Intr-un comunicat, Ministerul Culturii din Peru a spus ca cei care au cumparat deja bilete vor putea sa le foloseasca timp de o luna dupa incheierea demonstratiilor, sau sa le ramburseze.

Sute de vizitatori au ramas blocati la Machu Picchu in ultimele saptamani din cauza protestelor care au perturbat transportul.

Autoritatile au anuntat sambata ca un alt protestatar a murit in urma demonstratiilor din regiunea de sud Puno, unde posturile de politie au fost incendiate. Cel putin 58 de peruani au fost raniti in ultimele confruntari.
Uniunea Europeana a condamnat violenta pe scara larga si ceea ce a numit folosirea „disproportionata” a fortei de catre politie.

„UE solicita guvernului si tuturor actorilor politici sa ia masuri urgente pentru a restabili calmul si pentru a asigura un dialog cu participarea societatii civile si a comunitatilor afectate pentru a iesi din criza”, se arata intr-un comunicat.

Unii guvernatori regionali au cerut, de asemenea, demisia presedintelui.

Tara a trecut prin ani de tulburari politice, care au ajuns la apogeu atunci cand Castillo a fost arestat luna trecuta pentru ca a incercat sa dizolve Congresul. El este cercetat sub acuzatia de rebeliune si conspiratie. Fostul presedinte neaga toate acuzatiile, insistand ca este in continuare presedintele legitim al tarii.

Dina Boluarte a rezistat apelurilor de a demisiona si a lansat un apel la inceputul acestei saptamani catre peruvieni pentru a se asigura ca protestele lor sunt pasnice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: