Pesedistii au salvat-o pe politruca incompetenta Plumb de la demitere. Ministrul Fondurilor Europene a trantit urari crestine in Parlament pentru a obtine mila

politica

Senatul a respins marti motiunea simpla ce o viza pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, fiind inregistrate la vot 72 de voturi impotriva, 40 pentru si o abtinere.

Plumb, a declarat, miercuri, in plenul Senatului unde s-a dezbatut motiunea simpla a PNL si PMP prin care i s-a cerut demisia din Guvern, ca Opozitia vrea doar sa politizeze tema fondurilor UE si ca din documentul acestor partide nu reiese dorinta de dialog rational

„Hristos a inviat. Va doresc o saptamana luminata si binecuvantat. Din nefericire adversarii nostri incearca politizarea acestui subiect, dar ne-am obisnuit. Sunt deschisa la dialog transparent, dar dialogul normal presupune un schimb de idei rationale intre interlocutori. Din documentul dumneavoastra nu reiese dorinta de dialog”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene in plenul Senatului unde senatorii dezbate si ulterior vor vota motiunea simpla prin care se cere demisia Rovanei Plumb.

Ea a facut o trecere in revista a rezultatelor pe care le-a avut prin activitate la minister in perioada 2017, adaugand ca in absenta absorbtiei fondurilor structurale Produsul Intern Brut (PIB) ar fi fost mai mic, iar investitiile ar fi fost in scadere.

„Pentru 2014-2023, Romaniei are o alocare financiara de 42, 3 miliarde de euro in fonduri europene. 46,7 miliarde de euro a beneficiat Romania, 9,7 miiarde de euro in exercitiul 2014-2020. Impactul fondurilor europene asupra Romaniei a fost incontestabil. PIB a fost cu 13,6% mai mare decat ar fi fost in absenta acestor fonduri. Cresterea cumulata suplimentar a investitiilor a atins 29,5% in 2016. Efectul asupra ocuparii este estimat printr-o majorare cu 3,8% la finele lui 2016. Cu 29,9% a crescut nivelul remuneratiei medii pe salariat. Volumul exporturilor de bunuri si sevicii a fost cu 3,6% mai mare, in timp ce 17,2% mai mari exporturi si servicii. Productivitatea muncii a fost cu 4% mai mare decat ar fi fost in lipsa fondurilor nerambursabile. Voi face o paralela cu ce era in ianuarie 2017. Conform Comisiei Europene rata de absortie este de 16% fata de media europeana de 18%. Au fost deschise apeluri in valoare de 22,5 miliarde de euro, adica 80% din alocarea totala aferenta politicii de coeziune. Aceasta suma inseamna linii de finantare pentru cresterea gradului de ocupare, forta de munca callificata, servicii in sanatate, servicii publice de apa si canalizare, dezvoltarea regionala, investitii in mediu si infrastructura de transport. Valoarea contractelor de finantare de 11,2 miliarde de euro. Avem alte proiecte de 2 miliarde de euro in proces de contractare. O suma de 3,1 miliarde de euro au fost rambursate in 2017 de la UE”, a explicat Plumb, citata de Mediafax.

Senatorul PNL, George Stanga i-a atras atentia ministrului Fondurilor Europene ca Romania risca o dezangajare a fondurilor europene de 1,4 miliarde de euro, lucru care arata ca „minciuna are picioare scurte” in promisiunile coalitiei de guvernare, iar „gogoasa din campania electorala se desumfla incet dar sigur”.

„Rata de accesare a fondurile UE este putin peste 10%. Programul Operational Regional care are alocate 6 miliarde de euro are o absorbtie de 0,37%. Vreau prin aceasta motiune sa tragem un semnal de alarma inainte ca PSD-ALDE sa blocheze total absorbtia fondurilor europene. Doamna ministru, minciuna are picioare scurte, gogoasa din campania electorala se desumfla incet dar sigur. Rata de absorbtie este 0%, cu toate ca cofinantarea beneficiarilor este de 2%. Poate nu stiati, doamna ministru, dar anul acest avem riscuri de dezangajare pe sume de 1,4 miliarde euro, la Programul National Regional si Programul de Capital Uman. Guvernul PSD-ALDE a demonstrat ca nu este capabil sa actioneze acest domeniu. Prin actiunile dumneavoastra Romania este condamnata la saracie. Dosarele pentru atragerea fondurilor UE nu se depun. Romania a pierdut 1,64 miliarde euro, la sfarsitul anului 2016, bani pe care ii primeam gratis de la UE”, a spus liberalul la tribuna Senatului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: