Pesedistii sunt atat de hoti incat si-au furat si propriul partid. Anuntul DNA

news

Fostul trezorier al PSD Mircea Draghici a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate, a informat, joi, DNA.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a lui Mircea Gheorghe Draghici, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de utilizarea subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate si delapidare (2 fapte)”, se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Draghici, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, ar fi utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judet Ilfov.

„Cu acesti bani, inculpatul a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, precizeaza anchetatorii.

In acest sens, arata DNA, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, Draghici si o persoana din familie ar fi negociat si ar fi convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier si cu fonduri proprii.

„In ziua de 15 februarie 2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid). Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01 martie 2018 – 01 martie 2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni”, mai arata procurorii.

In realitate, mentioneaza anchetatorii, intreaga contravaloare a contractului ar fi fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

„Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia inculpatul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului”, sustin procurorii anticoruptie.

Intr-un alt context, precizeaza DNA, in aceeasi calitate de trezorier, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti, Mircea Draghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux marca Mercedes Benz, model GLE 350 Coupe, cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.

„Concret, la data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018”, mai arata anchetatorii.

DNA informeaza ca formatiunea politica a ales ca, in urma propriilor analize, sa isi exprime pozitia procesuala cu privire la constituirea de parte civila pana la inceperea cercetarii judecatoresti in cauza.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, Directia Anticoruptie precizeaza ca fata de fata de Daniel Barbu, care la data faptelor detinea functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si pentru care procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale in acelasi dosar, dar si fata de alte persoane si infractiuni a fost dispusa disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar si continuarea cercetarilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: