externe

Peste 100 de cehi pleaca sa lupte in Ucraina contra rusilor. Presedintele Cehiei si-a dat acordul oficial

Presedintele ceh Milos Zeman si-a dat acordul miercuri pentru ca aproximativ o suta de cetateni cehi sa mearga sa ajute armata ucraineana in lupta cu fortele ruse in Ucraina, a anuntat purtatorul sau de cuvant, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Recunoscut pentru pozitia sa pro-rusa puternica din trecut, Zeman si-a schimbat atitudinea dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia la 24 februarie.

La scurt timp dupa aceea, el l-a calificat drept „nebun” pe aliatul sau vechi, presedintele rus Vladimir Putin.

„Miercuri, el a semnat, la cererea lor, o decizie prin care aproba intrarea in fortele ucrainene a 103 cetateni”, a precizat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al presedintelui, Jiri Ovcacek.

De la inceputul razboiului, combatanti straini de diferite nationalitati lupta alaturi de trupele ucrainene in urma unui apel lansat de presedintele Volodimir Zelenski.

Decizia presedintelui ceh a fost aprobata de asemenea de premierul Petr Fiala.

Cei doi oameni politici au convenit in martie sa nu ii pedepseasca pe cehii care merg sa lupte in razboi alaturi de trupele ucrainene. Legile din Cehia le interzic cetatenilor acestei tari sa lupte in strainatate.

Guvernul lui Fiala a furnizat de asemenea Ucrainei un ajutor militar de circa trei miliarde de coroane (118 milioane de euro).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Serviciile secrete din Cehia au demascat o retea finantata de Moscova, care descuraja tarile UE sa sprijine Ucraina

Serviciile de informatii cehe au demascat o retea finantata de Moscova care raspandea propaganda rusa…

50 de minute ago

Vanzarile de medicamente antidepresive au atins in Rusia un nivel record in primele luni ale anului 2024, pe fondul razboiului din Ucraina

Vanzarile de antidepresive in farmaciile din Rusia au atins un maxim al ultimilor cinci ani…

20 de minute ago

Horia Constantinescu a demisionat pe jumatate de la ANPC dupa ce PSD l-a desemnat candidat la Primaria Constanta. El a produs ieri un nou scandal, de aceasta data cu „puii vopsiti”

Controversatul sef al Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, Horia Constantinescu, a anuntat joi pe o…

33 de minute ago

Incident socant la Bacau: doi profesori s-au batut „parte-n parte” cu doi elevi de a saptea, care stateau pe TikTok in timpul orelor de curs – VIDEO

Miercuri, 27 martie,  la Scoala Gimnaziala Burdusaci din judetul Bacau, doi frati elevi de clasa…

2 ore ago