Rascoala in prima linie, peste 250 de moscoviti trimisi in Luhansk refuza sa lupte: „Au fost aruncati intr-o pivnita de superiori, li se spune ‘pasarici'”

externe

Peste 250 de soldati aflati pe frontul din Luhansk au anuntat ca refuza sa lupte, informeaza publicatia rusa Novoe Vremya, citata de pe canalul rus de Telegram „Mobilizatsiya” („Mobilizare”). Soldatii au fost apoi inchisi intr-o pivnita si supusi la umilinte de catre superiori.

Soldatii care refuza sa lupte sunt recent mobilazati, provenind din regiunea Moscovei. Rudele celor mobilizati afirma ca acestia sunt tinuti intr-un subsol din Zaitsevo, regiunea Luhansk. Aproximativ 250 de persoane sunt detinute acolo.

Anterior, acestia fusesera trimisi pe frontul de langa Svatove, unde au stat in transee timp de trei zile sub focul artileriei, fara mancare, apa sau comanda. Dupa aceea s-au retras. Sub presiunea rudelor lor, au fost dusi apoi in Rusia, in regiunea Belgorod, unde au inceput sa fie hartuiti de ofiteri.

„Li se spunea pasarici, nenorociti, creaturi”, a declarat sora unui barbat mobilizat.

Cand a devenit clar ca amenintarile nu au avut efect, oamenii mobilizati au fost dusi inapoi in regiunea Luhansk, unde au fost aruncati intr-o pivnita din Zaitsevo. Doi dintre cei mobilizati au reusit sa fuga in spate, dar acolo i-a luat in primire Comitetul de ancheta, afirma publicatia rusa.

In urma cu cateva zile, sotiile si rudele acestora au mers in fata unitatii ruse din Valuyki (Belgorod) si au cerut ca recrutii sa fie adusi inapoi in Rusia, iar daca militarii din Valuyki nu ii ajuta, ele sunt gata sa mearga pe linia frontului pentru a-i salva pe soldati.

„Sunt gata sa ii rup in bucati. Trebuie sa faca ceva, trebuie sa ia o decizie, trebuie sa ii scoata de acolo. Vrem sa fie scosi, deoarece au multi raniti”, a declarat una dintre femei pentru Verstka, citat de Insider.

Nimeni din unitate nu a iesit insa la sotiile recrutilor care au stat toata noaptea in fata unitatii Valuyki.

„Buna ziua, suntem tot aceiasi – rude ale mobilizatilor din Voronej. Li s-a promis ca ii vor aduce la Valuiki, dar in cele din urma am fost inselati ca de obicei”, spune Svetlana Gorbatenko, sotia unuia dintre soldati, intr-o inregistrare video.

Svetlana insasi este insarcinata, dar planuieste sa calatoreasca impreuna cu celelalte sotii, la Starobelsk pentru a-si intalni sotul. „Ne vom deplasa acolo incet, astazi avem vreme foarte proasta, suntem deja toti inghetati, ceata, dar ne vom misca, nu vom renunta”, spune Svetlana.

Soldatii fac parte din unitatea „inexistenta” 11097.  Cererile sotiilor vin dupa ce unitatea, care a fost trimisa in regiunea Luhansk la 1 noiembrie, a fost tinta bombardamentelor ucrainene si abandonata de comandantii lor. Din cei 570 de soldati mobilizati ai unitatii, doar 130 au supravietuit atacului, a declarat pentru The Guardian rezervistul rus Aleksei Agafonov.

„Am vazut oameni sfartecati in fata mea, cea mai mare parte a unitatii noastre a disparut, a fost distrusa. A fost un iad”, a spus el. „Si multi dintre cei care au supravietuit isi pierd mintile dupa ceea ce s-a intamplat. Nimeni nu mai vrea sa se intoarca”.

Un al doilea soldat, care a ramas anonim, a confirmat relatarea lui Agafonov despre incident, adaugand ca au primit doar „doua saptamani de pregatire”.

In prezent, nu este clar cati soldati rusi au murit in razboi. Ultima data cand Moscova si-a actualizat numarul victimelor a fost la sfarsitul lunii septembrie, cand ministrul Apararii, Serghei Soigu, a declarat ca 5.937 de soldati rusi au fost ucisi de la inceputul invaziei, in februarie.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: