Peste 3.000 de americani pleaca sa lupte cu rusii in Ucraina. Matthew Parker, veteran din Irak: „Impiedicam un bataus sa faca rau femeilor si copiilor”

externe

Un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington a declarat pentru Voice Of America, post de radio, ca 3.000 de voluntari americani au raspuns la anuntul Ucrainei de formare a unui intr-un batalion international care va ajuta la rezistenta impotriva fortelor invadatoare ale Rusiei. Multi altii s-au prezentat din alte tari, majoritatea din alte state post-sovietice, cum ar fi Georgia si Belarus.

Cand Matthew Parker, un veteran american cu 22 de ani de serviciu in armata americana, a auzit ca fortele rusesti au invadat Ucraina, s-a gandit la un soldat american de origine ucraineana care a servit alaturi de el in cadrul fortelor americane in Irak si a decis ca vrea sa-i ajute pe ucraineni sa-si apere patria.

„Am avut alaturi de mine in Irak un soldat care era din Ucraina”, a declarat el pentru VOA despre decizia sa de a se alatura la ceea ce el considera a fi o lupta despre dreptate si prietenie. „A devenit cetatean american, s-a inrolat in armata si mi-a povestit despre casa lui. Mi-a povestit despre familia lui si cat de mandri erau. Imi amintesc ca mi-a povestit despre sora lui mai mica. Acum… mi-ar placea sa cred ca, mergand in Ucraina, poate ca ii protejez mama sau sora lui mai mica sau casa lui. Poate ca, intr-un fel mic, ii multumesc pentru ca a servit facand ceva de genul acesta”.

Parker, care a dus batalii in Bosnia si Irak, nu este singur.

Pentru Parker, un tata cu parul carunt si patru copii adulti, decizia de a merge sa lupte in Ucraina a venit chiar inainte de apelul lui Zelensky.

Initial, el si 12 veterani, oameni cu care a servit de-a lungul anilor, planuiau sa se imbarce intr-un avion spre Polonia, sa ajunga la granita ucraineana si sa se inregistreze pentru unitatile de aparare teritoriala impreuna cu alti voluntari ucraineni.

Cu toate acestea, calea de urmat a devenit mult mai clara dupa ce Zelensky a facut apel la formarea legiunii internationale, iar guvernul ucrainean a stabilit o procedura pentru persoanele care doresc sa ajute.

„Cand nu aveam aceasta procedura, ar fi fost un proces de prezentare la granita. Poate fara sa stii sa vorbesti limba si incercand sa convingi pe cineva. In acest fel, ei cunosc experienta noastra. Ei cunosc pregatirea noastra. Ne pot trimite in locurile unde au nevoie de noi”, a spus el.

Parker, originar din statul american Carolina de Sud, a declarat ca in anii in care a lucrat in armata americana a fost atat instructor, cat si comandant care a condus soldatii in situatii de lupta.

„Ei ma pot plasa acolo unde au nevoie de mine”, a spus el. „Sau ma pot lasa doar ca instructor in cadrul legiunii pentru a-i invata pe ucraineni cum sa foloseasca diferite sisteme de arme. Asa ca acum au de ales, ma pot pune in lupta sau ma pot folosi ca instructor, dar suntem bucurosi sa ajutam in orice.”

Pentru Parker, lupta din Ucraina inseamna mai mult decat apararea unei tari central-europene care a fost supusa unui atac neprovocat de catre un vecin mai mare. La fel ca multi dintre voluntari, el simte ca propriile drepturi democratice ale americanilor vor fi amenintate daca Rusia va reusi sa invinga.

„Ucrainenii lupta cu un bataus, ei se confrunta cu cineva care nu onoreaza dreptul international, caruia nu-i pasa de femei si copii, iar noi am mai luptat cu acest tip de oameni. Impiedicam un bataus sa faca rau femeilor si copiilor”, a declarat Parker.

Un alt fost prieten de lupta al lui Parker este din Georgia, unde Rusia a organizat un razboi similar in 2008.

„Au servit alaturi de mine, soldati din Georgia in Irak. Si stiu cum m-am simtit sa fiu in preajma lor in timp ce tara lor era atacata. Acum avem o alta tara libera, similara Georgiei, care este atacata”, a spus el.

Parker a declarat ca isi paraseste afacerea de instruire in domeniul securitatii din Carolina de Sud, familia si cei trei caini si se indreapta spre Ucraina chiar saptamana viitoare.

Presedintele rus Vladimir Putin „a luat deja Crimeea”, a spus el. „Ceea ce nu ar fi trebuit sa fie permis niciodata. A fost o slabiciune din partea organismului international. Nu i se poate permite sa ia si restul Ucrainei”, a subliniat americanul.

Comentarii: