Peste 3.000 de britanici lupta acum in Ucraina ca voluntari, anunta un comandant al Legiunii. Pe locul trei se afla americanii

externe

Un comandant georgian a declarat pentru Sky News ca in Ucraina se afla aproximativ 20.000 de soldati straini, dintre care aproximativ 3.000 sunt cetateni britanici.

Aproximativ 3.000 de voluntari britanici lupta in prezent de partea ucraineana in razboiul impotriva Rusiei, a declarat un comandant georgian pentru Sky News. Se crede ca in prezent exista 20.000 de soldati straini in Ucraina.

Ofiterul georgian veteran Mamuka Mamuashvili este responsabil de Legiunea Georgiana, o alta unitate militara aflata sub comanda Ucrainei, compusa in mare parte din straini. Mamuashvili a fondat-o atunci cand au inceput ostilitatile din estul Ucrainei, in 2014.

El a declarat ca aproximativ 70% pana la 80% dintre luptatorii voluntari straini trec initial prin unitatea georgiana.

Cu toate acestea, doar unul din 10 ramane in batalionul sau, deoarece cauta o experienta de lupta mai mare. Restul trec la Legiunea Internationala.

Georgienii formeaza cea mai mare proportie de luptatori straini din Ucraina, recrutii britanici fiind al doilea contingent ca marime.

Comandantul georgian crede ca exista in jur de 3.000 de voluntari britanici care lupta in prezent de partea ucraineana – dar guvernul britanic nu monitorizeaza oficial numarul britanicilor care merg in Ucraina.

Este posibil ca ucrainenii sa cunoasca cifra reala, dar nu este clar daca verifica cu adevarat daca cineva pretinde ca este britanic.

Oficialii ucraineni au spus putine lucruri despre luptatorii straini care au calatorit acolo pentru a lupta.

Recrutii din Statele Unite formeaza al treilea grup ca marime.

Odata cu moartea britanicului Jordan Gately, in varsta de 24 de ani, care a fost impuscat si ucis in orasul Severodonetsk, atentia a crescut asupra riscurilor asociate cu lupta in Ucraina.

Saptamana trecuta, doi fosti soldati britanici au fost condamnati la moarte dupa ce au fost capturati de rusi in Mariupol.

Aiden Aslin si Shaun Pinner, care s-au alaturat armatei ucrainene in 2018, au fost catalogati drept mercenari si condamnati pentru terorism. Guvernul britanic spune ca acestia ar trebui sa fie tratati ca prizonieri de razboi si a calificat procesul drept o „farsa”.

Tatal lui Jordan Gately, Dean, a declarat ca fiul sau servea in Legiunea Internationala cand a fost ucis la Severodonetsk. Pe langa lupta activa, el a ajutat si la pregatirea soldatilor voluntari.

Mamuashvili spune ca o proportie semnificativa de luptatori straini au ajuns sa lucreze ca instructori, majoritatea celor care se alatura acum batalioanelor internationale ocupand roluri de instruire. „Este o sarcina esentiala”, a subliniat georgianul.

Comentarii: