Peste 30 de romani contesta la CEDO decizia de clasare a dosarului „10 August”. Vlad Gheorghe a identificat si alte cai de atac, apel catre victime

politica

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, care a fost batut de jandarmi in Piata Victoriei la protestul din 10 august 2018, anunta ca peste 30 de victime ale jandarmilor i s-au alaturat in demersul de a constesta la CEDO decizia de clasare a dosarului „10 August”. De asemenea, el a identificat o noua cale de atac in acest dosar.

„Motivarea judecatorului mentioneaza acele aspecte de procedura pe care atat eu, cat si alti specialisti in domeniu le-am semnalat in toti acesti ani de cand dosarul 10 August a fost plimbat intre institutii. Conform legislatiei in vigoare, orice decizie in dosar trebuie sa fie comunicata partilor interesate, adica inclusiv tuturor celor peste 800 de persoane care au depus plangeri pentru ca la fel ca mine au suferit din cauza actiunilor Jandarmeriei de la protestul pasnic de acum peste 3 ani.

Or lucrul acesta nu s-a intamplat, dupa cum am atentionat inca din 2020. Orice victima din dosar care nu a primit, careia nu i-a fost oficial comunicata aceasta ordonanta de clasare are acest drept, iar dupa ce ii este comunicata, are dreptul de a face alte solicitari conform procedurii penale, de a continua practic dosarul”, a anuntat Vlad Gheorghe, citat intr-un comunicat de presa.

In comunicat se precizeaza ca europarlamentarul Vlad Gheorghe a demarat si alte actiuni in acest dosar, inclusiv o solicitare pentru urgentarea judecatii, solicitare aflata la a 9-a amanare, dupa cum precizeaza acesta.

Totodata, el a inceput inca de saptamana trecuta demersurile pentru contestarea la CEDO a solutiei Tribunalului Bucuresti, alaturandu-i-se pana acum peste 30 de victime.

Judecatoarea Daria Isabela Mihet a finalizat saptamana trecuta motivarea in cazul clasarii definitive a dosarului „10 August”. Ea arata in motivare ca fosta sefa a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instantei analiza argumentelor partilor vatamate care cereau redeschiderea dosarului.

”Judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului observa ca, desi procurorul ierarhic superior a infirmat partial ordonanta de clasare, in procedura interna, ca urmare a plangerii formulate de persoanele vatamate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedura penala, totusi, in ordonanta de redeschidere a urmaririi penale, nu se analizeaza criticile invederate de parti cu privire la fondul acuzatiilor. In atare situatie, nici judecatorul de camera preliminara nu poate analiza, in acest cadru procesual, argumentele persoanelor vatamate”, se arata in motivare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: