Peste 300.000 de soldati NATO sunt gata sa intervina in orice moment. Planurile de aparare precizeaza ceea ce trebuie sa faca fiecare aliat in caz de invazie din partea Rusiei

news

Avion NATO

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja sa conteze pe mobilizarea rapida a 300.000 de soldati pusi la dispozitie de statele sale membre, intr-un moment in care ea trebuie sa faca fata amenintarii ruse in Europa, a afirmat joi un inalt responsabil al NATO, informeaza AFP.

Dupa declansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, in februarie 2022, tarile din NATO s-au pus de acord sa majoreze substantial numarul de soldati ce pot fi mobilizati in mai putin de 30 de zile.

Raspunsurile date de aliati „depasesc cu mult 300.000”, cifra pe care si-a fixat-o atunci NATO, a precizat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului.

Aceasta capacitate sporita de mobilizare face parte din planurile puse in actiune de catre NATO de a raspunde oricarui eventual atac, planuri decise in timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), anul trecut.

Aceste planuri de aparare precizeaza ceea ce trebuie sa faca fiecare aliat in caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece.

Comandamentele militare verifica in fiecare stat al NATO daca ele au capacitatile necesare si daca sunt in masura sa puna in aplicare aceste planuri. Insa NATO a acumulat intarzieri in materie de aparare antiaeriana si de rachete cu raza de actiune lunga.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: