Peste 300 de cetateni romani se afla in Fasia Gaza. Bogdan Aurescu: „Romania are relatii exceptional de bune cu statul Israel”

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca in Fasia Gaza se afla in jur de 320 – 350 de cetateni romani, misiunile diplomatice din regiune au instructiuni sa se pregateasca pentru a le acorda sprijin, insa, pana in acest moment, nu au fost primite cereri de asistenta consulara din partea romanilor aflati in zona de conflict.

„Noi am condamnat ferm aceste tiruri de rachete care vin din Fasia Gaza peste zone locuite de civili in Israel. Ne-am exprimat in mod profund regretul pentru pierderile de vieti omenesti si speranta ca aceste pierderi de vieti omenesti nu se vor mai produce. Din pacate, vad ca in continuare exista astfel de situatii. De asemenea, am decis convocarea unui task-force la nivelul MAE, care sa monitorizeze foarte atent situatia si care sa elaboreze eventuale linii de actiune pentru a sprijini cetatenii romani, daca situatia se agraveaza si mai mult”, a afirmat Aurescu, duminica, la Prima TV, citat de Agerpres.

El a precizat ca MAE tine legatura cu toate misiunile diplomatice din regiune, care au primit deja instructiuni sa se pregateasca pentru a acorda sprijin cetatenilor romani, daca este nevoie.

„Pana in acest moment, nu am primit cereri de asistenta consulara din partea cetatenilor romani, insa am contactat reprezentantii comunitatilor de romani, mai ales ma refer la cei din Fasia Gaza, pentru ca acolo exista in jur de 320 – 350 de cetateni romani, inclusiv cu dubla cetatenie, care ar putea eventual sa aiba nevoie de un sprijin consular consolidat si am inceput deja sa-i inregistram pe cei care, eventual, doresc un astfel de sprijin consular, dar nu se pune problema in acest moment sa li se acorde un astfel de sprijin consular.

Prin urmare, suntem pregatiti sa actionam. Am discutat si cu alte institutii ale statului roman, care au mai fost implicate in eforturi de sprijin pentru cetatenii romani in situatii similare. Urmarim evolutia evenimentelor si vom actiona in functie de aceasta”, a adaugat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a subliniat ca Romania are relatii „exceptional de bune” cu statul Israel, care este un partener cu valente strategice pentru tara noastra, dar si relatii „foarte bune” cu partea palestiniana.

Mai mult despre: ,

Comentarii: