Peste 400 de fosti parlamentari isi cer inapoi pensiile speciale. Nastase, Melescanu, Gabriel Oprea, Nicolicea au dat in judecata Parlamentul: „Au fost oameni care au stat prin puscarii, prin lagare, pe la Canalul Dunare-Marea Neagra si care azi nu au posibilitatea sa se intretina”

politica

Peste 400 de fosti senatori si deputati au dat in judecata Parlamentul pentru a-si recupera pensiile speciale, anunta Petre Roman, aflat si el pe lista acestora. Printre parlamentarii care vor sa-si recupereze pensiile se afla nume grele, precum Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Dumitru Buzatu, Petre Daea, Gheorghe Funar si multi altii.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse in 2015 la initiativa PSD. In februarie anul acesta, inainte de a se vota anularea lor, un numar de 827 de fosti deputati si senatori erau beneficiari de pensii speciale.

Fostii parlamentari au dat in judecata secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a-si recupera pensiile. Ei invoca diverse pretexte pentru demersul lor, insa niciunul nu accepta ca o face pentru bani. Fiecare avea, in medie, o pensie de 10.000 de lei pe luna in calitate de fost parlamentar.

„Eu am avut sase mandate. Nu e atat de importanta suma, desi daca analizati sumele de care beneficiaza alte categorii, o sa constatati ca un parlamentar cu sase mandate primeste de trei ori mai putin decat ia un judecator, un procuror sau un politist. Indiferent de cate mandate ai, de la trei in sus aceasta indemnizatie are aceeasi valoare. Trece putin peste 10.000 de lei, aceasta e indemnizatia maxima de care beneficiaza un parlamentar cu cel putin trei mandate.

Sigur, nu se poate spune ca in lumea asta exista oameni pe care nu-i intereseaza banii, insa nu banul este cel care intotdeauna te motiveaza sa sustii un asemenea demers juridic, ci modul in care se pune problema vizavi de o demnitate atat de inalta cum e cea de parlamentar in Romania. Apar un principiu, daca vreti, si o solidaritate cu colegii mei. Principiul unei demnitati extrem de inalte care a cazut intr-un ridicol si o dizgratie totala la nivelul acestei tari. Demnitatea aceasta de parlamentar trebuie intr-un fel sau altul sa-si recastige prestigiul. Nu prin pensii speciale isi castiga credibilitatea, e adevarat, dar a fost dusa in derizoriu inclusiv de cei care astazi detin demnitatea de senatori si deputati”, a declarat fostul parlamentar PDL Ioan Oltean pentru PressOne.

Teodor Melescanu a implinit in martie 80 de ani. Ultima functie importanta pe care a detinut-o a fost cea de presedinte al Senatului, cu sustinerea PSD, in toamna lui 2019. Intr-o declaratie de avere publicata in acel an, aparea detaliul ca Melescanu incasa pe langa salariu si pensie de la MAE, aproape 9.000 de lei pe luna. Pentru activitatea parlamentara, pensia lui trecea de 10.000 de lei.

Melescanu, alaturi de mai multi fosti colegi, printre care Petre Roman, Doru Badulescu, Daniela Aprodu-Buruiana sau Minodora Cliveti, s-a adresat Tribunalului Ilfov, actionand in instanta Camera Deputatilor si Secretarul General al CD, respectiv Senatul si Secretarul General al acestei institutii, pentru anularea actului normativ prin care si-au pierdut pensiile speciale. Dosarul a fost inregistrat la data de 14 aprilie 2021.

„Sa se tina seama de faptul ca timp de 16 ani, in calitate de senator, Senatul Romaniei nu ne-a platit noua in niciun fel bani de pensie, pornindu-se de la ideea ca nu exista fonduri prea multe si ca, pana la urma, cand o ajunge cineva la varsta de pensie, daca o ajunge, atunci se va da o indemnizatie. Mai mult, potrivit Codului Civil si potrivit in general legislatiei noastre, nu poti sa iei masuri retroactive atunci cand este vorba de chestiuni patrimoniale.

Ce ar fi insemnat sa marim cu 50 la suta indemnizatiile parlamentare pentru a putea plati asigurarile de pensie? 16 ani e totusi o perioada, ar trebui sa vedem si unii si altii ce se intampla.

Consider ca e o chestiune normala, fac parte si eu din grupul care a facut o plangere la nivelul justitiei obisnuite, fara a intra in discutii cu Curtea Constitutionala. Nu e vorba doar de mine, e vorba de colegi, multi dintre ei care in primele sesiuni ale Parlamentului… au fost oameni care au stat prin puscarii, prin lagare, pe la Canalul Dunare-Marea Neagra si care azi nu au posibilitatea sa se intretina”, a declarat Melescanu.

In grupul de fosti parlamentari care au deschis actiunea comuna la Tribunalul Ilfov nu e nicio victima a vechiului regim.

Pe listele reclamantilor sunt fosti parlamentari care au avut sau inca au probleme cu Justitia. E si cazul lui Aristotel Cancescu (69 de ani), fost mogul de presa, presedinte al CJ Brasov (3 mandate), dar si senator din partea FSN si PDSR (1990-1996) si PD (1996-2000). In 2014 a primit Ordinul Sfintii Martiri Brancoveni din partea patriarhului Daniel. Martiriul lui Aristotel incepe in 2017, cand e trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu. In 2020 a fost condamnat de Tribunalul Brasov la 7 ani de inchisoare. A atacat decizia la Curtea de Apel.

Aristotel Cancescu s-a adresat Tribunalului Brasov pentru a sustine ca eliminarea pensiilor a fost un act care a incalcat legea.

Majoritatea fostilor parlamentari sunt reprezentati de Casa de Avocatura Zamfirescu Racoti Vasile & Partners.

Petre Roman vorbeste de o „chestiune de ordin moral”, legata de demersul lui si al colegilor sai de a-si recupera pensiile.

„La ora actuala suntem vreo 400. Am semnat si eu eu pentru ca am considerat ca este incorect ce s-a intamplat. Nu as fi semnat daca nu as fi vazut felul in care casa de avocati a promovat aceasta idee, pentru ca ea este foarte corecta. La vremea aceea noi nu aveam alta posibilitate. Asa era legea, asa trebuia sa facem. Prin urmare, nu ne puteam ocupa de alte lucruri care sa ne asigure niste venituri. In 25 din 27 de tari ale Uniunii Europene exista aceasta modalitate. Dincolo de natura materiala, e o chestiune de ordin moral.

Nu e o pensie speciala, ci o indemnizatie legata de aceasta situatie: parlamentarii nu puteau si nu aveau dreptul sa se ocupe de altceva. Eu unul, cata vreme am fost in politica, n-am amestecat niciodata, sub nicio forma, politica cu afacerile. Din pacate, tocmai cei care au facut-o s-au gasit acum sa dea curs la acest populism”, spune fostul premier al Romaniei.

Ultimii care s-a adresat justitiei pentru a-si recupera pensia de parlamentar sunt fostul premier Adrian Nastase, generalul cu patru stele Gabriel Oprea, fostul Ministru al Apararii Victor Babiuc, Anghel Iordanescu sau Eugen Nicolicea. Dosarele acestora au fost inregistrate pe 22 si 23 aprilie 2021.

Nicolicea a apelat la Tribunalul Mehedinti. Tras pe linie moarta in PSD, a fost unul dintre artizanii modificarii legilor Justitiei. A adunat sapte mandate in 28 de ani de activitate parlamentara. Nicolicea a dat in judecata Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor si pe Secretarul General al Camerei, cerand „repunerea in plata a indemnizatiei pentru limita de varsta incepand cu data de 27.02.2021, la zi”.

Nicolicea a fost declarat si „luptator cu rol determinant in victoria Revolutiei Romane”. N-a fost niciodata limpede participarea lui la revolutia din Drobeta Turnu Severin, unde l-au prins evenimentele din 1989. Totusi, aceasta distinctie a venit la pachet cu o indemnizatie lunara de aproape 500 de euro de la bugetul de stat.

Gabriel Oprea a incasat in 2019, conform declaratiei de avere, 115.824 de lei drept pensie speciala pentru mandatele de senator. La aceasta suma s-a adaugat si pensia militara, 96.420 de lei pe an. La un calcul simplu, Oprea se bucura de aproape 18.000 de lei pe luna din pensii speciale. Politicianul sustinea ca traieste doar din pensie.

L-am sunat si i-am trimis apoi un mesaj cu rugamintea de a-si motiva demersul juridic. A raspuns cu un emoji cu steagul Romaniei.

Si Adrian Nastase se judeca pentru a-si reprimi pensia de parlamentar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: