Peste 500.000 de protestatari la Belgrad: „Cel mai mare protest din istoria Serbiei”. Regimul Vucic a incercat sa-i sperie pe manifestanti cu „romanii care vin sa va sparga casele cand sunteti la protest” – VIDEO

externe

Protest Serbia

Sute de mii de persoane din intreaga Serbie s-au alaturat unui miting anticoruptie la Belgrad, in ceea ce este considerat punctul culminant al lunilor de proteste care au zdruncinat puterea presedintelui autocrat al tarii, Aleksandar Vucic, transmit agentiile de presa. Protestul este considerat cel mai mare din istoria Serbia.

Sunetul fluierelor si al vuvuzelelor rasuna in intreaga capitala sarba, care a fost in stare de alerta maxima de cand a fost anuntat mitingul. Unii purtau bannere pe care scria „Este terminat!”. Altii scandau: „Pump it up”, un slogan adoptat in timpul celor patru luni de proteste conduse de studenti.

Mitingul antiguvernamental este probabil cel mai mare organizat vreodata in Serbia, scrie The Guardian.

Un protestatar, Milenko Kovacevic, a declarat: „Ma astept ca acest lucru sa ii zdruncine autoritatea si ca Vucic sa realizeze ca oamenii nu mai sunt cu el”.

Politia a declarat ca a arestat un barbat care a intrat cu masina in protestatarii dintr-o suburbie a Belgradului, ranind trei persoane.

Tensiunile au fost mari inainte de demonstratie, dupa ce sustinatorii presedintelui au inceput sa instaleze o tabara intr-un parc din fata palatului prezidential. Vucic a avertizat la inceputul acestei saptamani ca fortele de securitate vor folosi forta impotriva persoanelor prezente la manifestatie.

Transportul urban din Belgrad a fost anulat sambata, intr-un efort evident de a impiedica oamenii sa participe la miting, in timp ce coloane imense de masini au blocat drumurile care duc in capitala. Compania de transport a declarat ca masura a fost luata „din motive de securitate”.

Citeste si: Manipulare in Serbia in presa pro-guvernamentala: „Vin romanii si va sparg casele daca mergeti la protest la Belgrad”

Vucic, care a dominat politica sarba de cand a devenit prim-ministru in 2014 si apoi presedinte in 2017, a declarat ca demonstrantii nu il vor forta niciodata sa se retraga. „Va trebui sa ma ucideti daca vreti sa ma inlocuiti”, a spus el.

Autoritatile s-au confruntat cu proteste aproape zilnice din noiembrie anul trecut, cand acoperisul unei gari s-a prabusit, omorand 14 persoane in Novi Sad, al doilea oras din Serbia. Multi au dat vina pe coruptia generalizata pentru dezastrul de la gara, pe care Vucic a inaugurat-o in 2022 dupa renovari.

Miscarea de protest fara lider a fost in mare parte pasnica, insa Vucic a afirmat ca protestatarii „vor incerca sa obtina ceva prin violenta si acesta va fi sfarsitul” si a prezis ca „multi vor ajunge dupa gratii” sambata.

Vucic „a mobilizat criminali, huligani si membri ai Beretelor Rosii, aducand oameni din Kosovo si plasandu-i in Parcul Pionirski, stiind ca sute de mii de oameni se vor aduna acolo sambata”, a scris Dragan Djilas, liderul partidului de opozitie Libertate si Justitie, pe X.

Protestatarii cer pedepse pentru dezastrul de la Novi Sad, precum si institutii transparente bazate pe statul de drept. Mai mult de o duzina de persoane au fost inculpate in legatura cu prabusirea copertinei. Prim-ministrul de atunci, Milos Vucevic, fost primar al orasului Novi Sad cand a inceput renovarea statiei, a demisionat in ianuarie, la fel ca si primarul in functie.

Dusan Spasojevic, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Belgrad, a declarat pentru AFP ca utilizarea de catre guvern a unui limbaj provocator a fost probabil o incercare de a descuraja oamenii sa se alature demonstratiei.

Vucic „spera probabil ca protestatarii vor declansa unele violente, oferind politiei o justificare pentru a interveni, determinand majoritatea oamenilor sa se retraga de la proteste”, a spus Spasojevic.

Observatorii straini sunt din ce in ce mai ingrijorati de violenta impotriva demonstrantilor, dupa incidentele in care masinile au intrat in protestatari, iar unii protestatari anticoruptie au fost spitalizati. „Raspunsul Serbiei la aceste proteste va fi un test decisiv al angajamentului sau fata de standardele UE”, a scris un grup transpartinic de membri ai Parlamentului European intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in aceasta saptamana.

Serbia este tara candidata la UE din 2012, insa progresele au stagnat sub conducerea lui Vucic si din cauza pozitiei sale pro-ruse cu privire la razboiul din Ucraina.

Organizatorii au promis ca protestele vor continua si dupa sambata. „Nu facem pasii finali – facem schimbari tectonice. Daca cererile noastre nu sunt indeplinite, vom ramane pe strazi, in blocaje, in lupta pana cand se va face dreptate”, au scris ei pe Instagram.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: