Peste 500 de infractori periculosi trimisi de Rusia in Ucraina au fost ucisi. Ei faceau parte din trupele Wagner

externe

Centrul ucrainean de cercetare si combatere a amenintarilor hibride a descoperit si verificat peste doua sute de scrisori semnate de Andrei Troshev (unul dintre liderii gruparii de mercenari Wagner) prin care se transmit condoleante familiilor mercenarilor recrutati in coloniile penale rusesti.

Pana la jumatatea lunii octombrie, un total de peste 500 de prizonieri au fost ucisi in lupta, scrie Insider. Scrisorile sunt insotite de o medalie de onoare postuma. The Insider a luat legatura cu unele dintre rudele celor care figureaza ca fiind ucisi in misiune. Acestea au confirmat informatia ca cei dragi ai lor au plecat la razboi din coloniile penale si au murit in Ucraina.

Prin dovezi circumstantiale (bazate pe numerotarea documentelor), Insider concluzioneaza ca in mai putin de o luna (intre 18 septembrie si 13 octombrie) Troshev a trimis cel putin 224 de scrisori de condoleante si ca, pana la jumatatea lunii octombrie, un total de cel putin 458 de prizonieri recrutati de Prigojin (comandantul Wagner) au murit in Ucraina.

In ultimele trei saptamani, zeci de noi mesaje au fost publicate pe retelele de socializare de catre rudele prizonierilor cu privire la moartea acestora, astfel incat la inceputul lunii noiembrie numarul celor ucisi in actiune este cu siguranta mai mare de 500, dar nu se stie exact cati au fost ucisi, deoarece niciuna dintre rude nu a postat fotografii ale distinctiilor cu numere de serie de la jumatatea lunii octombrie (probabil ca au fost avertizati ca postarea fotografiilor cu documente de atribuire este interzisa).

De exemplu, una dintre astfel de scrisori adresate rudelor lui Evgheni Abramovici arata astfel. Documentul arata numarul de serie (nr. 325) si data, 23 septembrie 2022.

Zinaida Tarelko, sora lui Abramovici, cea care a postat o fotografie a scrisorii, a declarat ca fratele ei a fost intr-adevar ucis in Ucraina:

„M-a sunat cu video de acolo. A plecat cu Wagner, nu mi-a spus prea multe. Nici macar nu mi-a spus unde se afla. Mi-a spus ca totul este in regula, sa nu-mi fac griji. Fusesera gratiati si au plecat ca voluntari.  Nu primisera actele de gratiere, dupa spusele lui. Sunt recunoscator ca m-au lasat sa-l ingrop, am citit o multime de articole care spuneau ca oamenii isi cautau fiii, sotii si fratii de trei luni”, a declarat femeia.

Sora nu a precizat pentru ce infractiune a fost condamnat Abramovici.

Pana la jumatatea lunii octombrie, Wagner a informat rudele cu privire la moartea a 458 de detinuti. In acelasi timp, conform estimarilor. Wagner recrutase aproape 6.000 de prizonieri pana la sfarsitul lunii septembrie, iar cel putin 2.036 dintre acestia fusesera transportati in Ucraina pana atunci. Aceasta inseamna ca, pana in octombrie, fortele armate ucrainene au eliminat aproximativ un sfert din infractorii rusi care au ajuns pe front.

Potrivit Centrului, scrisorile de deces numerotate ale fostilor condamnati se pot distinge cu usurinta de restul: ele sunt insotite de o medalie speciala (pe o panglica verde) si de o scrisoare de recomandare din partea sefului Republicii Populare Luhansk, Leonid Pasechnik.

Mercenarii obisnuiti primesc alte decoratii, spune Guskov: „Aceste distinctii se acorda doar condamnatilor deveniti mercenari si doar din 2022. Fiecare mercenar are un premiu pentru o anumita campanie (este ca un semn de apartenenta). De regula, ele apar in domeniul public doar dupa moartea mercenarului. Pana in septembrie 2022 nu s-au acordat astfel de premii.

Daca astfel de scrisori ar fi fost trimise tuturor, ele ar fi fost insotite de obisnuitele cruci negre acordate post-mortem wagnerienilor obisnuiti. Cel putin un astfel de caz ar fi aparut. Dar nu. In prezent, am dosarele a cel putin 18 mercenari obisnuiti, nu condamnati, care au fost ucisi in timpul asaltului de la Popasna si Bahmut si care au fost decorati cu cruci negre. Ele nu contin nicio scrisoare si nici nu exista vreo ‘scrisoare de recomandare’ din partea lui Pasechnik.

Dupa parerea mea, acele scrisori si distinctii verzi au inceput sa apara mai des [pe retelele de socializare] din motive psihologice: rudelor le era rusine de dosarele penale ale celor dragi, dar dupa moartea lor s-au inghesuit sa afiseze [acele scrisori si distinctii], ca si cum ar fi vrut sa spuna ca sotii (fiii, fratii) lor nu au fost ticalosi, ci eroi”.

In acelasi timp, potrivit Centrului, numarul total al mercenarilor  Wagner ucisi in Ucraina (incluzand atat condamnatii, cat si mercenarii obisnuiti) este cuprins intre 800 si 1.000 de persoane.

Printre infractorii trimisi in Ucraina se numara condamnati pentru furt si trafic de droguri, precum si cei care fusesera in inchisoare pentru crima.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: