Peste 500 de magistrati contesta la CSM abuzurile lui Netejoru

news

Peste 500 de magistrati au transmis joi o scrisoare deschisa in care solicita CSM sa intervina dupa ce Inspectia Judiciara, condusa de Lucian Netejoru, a inceput cercetarea disciplinara a opt judecatori, pentru trei cerand chiar suspendarea din functie, pentru discutii purtate pe un grup privat de Facebook.

”Luam act cu deosebita ingrijorare de faptul ca Inspectia Judiciara a inceput cercetarea disciplinara impotriva a opt judecatori, respectiv a propus suspendarea din functie pana la finalizarea cercetarii disciplinare fata de trei dintre acestia, pentru motivul ca si-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook Forumul magistratilor opiniile cu privire la functionarea justitiei din Romania si la raporturile dintre sistemul de justitie si celelalte puteri ale statului sau reprezentati ai acestor puteri.

Observam ca mesajele atribuite judecatorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidentialitate ale acestuia – Tipul de mesagerie instantanee pe internet in discutie nu reprezinta altceva decat o forma de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieti private sociale (CEDO, hotararea in cauza Barbulescu c. Romaniei, para. 74).

Fara ca acest demers sa urmareasca vreo imixtiune in activitatea Inspectiei Judiciare, apreciem ca transmiterea, de catre magistrati, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activitati publice cu caracter politic, si cu atat mai putin activitati publice cu caracter politic desfasurate in exercitarea atributiilor de serviciu, asa cum li se imputa magistratilor anchetati. Pe de alta parte, criticarea de catre magistrati a lipsei de reforma in domeniul justitiei este permisa inclusiv in spatiul public”, se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de 548 de magistrati.

Acestia spun ca actiunile lui Netejoru ar putea fi penale, mai ales ca printre judecatorii vizati se numara si doi care i-au contestat numirea la Curtea de Justitie a UE, dar si Legile Justitiei, asa cum le-au modificat Tudorel Toader si PSD.

”Contestam modalitatea in care mesaje destinate in mod vadit unui mediu privat de discutie sunt prezentate public si sunt atribuite anumitor persoane, si nu excludem posibilitatea ca aceasta sa se circumscrie unor fapte cu caracter penal.

Atragem atentia ca printre magistratii vizati de aceste actiuni ale Inspectiei Judiciare sunt judecatori care au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, si organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare. Totodata, toti acesti magistrati au criticat modificarile controversate aduse legilor justitiei in perioada anilor 2017-2020.

Solicitam public Consiliului Superior al Magistraturii ca, in limitele competentelor constitutionale si legale, sa apere independenta justitiei si dreptul la viata privata al magistratilor”, se mai arata in document.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: