Peste 6.000 de migranti afgani sunt acum in Romania. Ei acuza Politia de grave abuzuri: „Sunt atat de rasisti”

news

Peste 6.000 de migranti afgani se afla in acest moment in Romania, cei mai multi fiind in Timisoara, arata un reportaj realizat de Europa Libera. Acest numar este un record pentru Romania, niciodata in anii trecuti nu au fost atat de multi afgani in tara noastra. Ei incearca deseori sa scape din unitatile in care sunt cazati, aciuzat ca sunt supusi unor abuzuri „rasiste” din partea politistilor.

„Conditiile de aici sunt foarte rele! Foarte, foarte rele. Cei de la paza, toti care lucreaza aici, sunt atat de rasisti. Vorbesc cu noi de parca nu am fi refugiati aici. Suntem animale, suntem…nu stiu… Sunt atat de rasisti!”, a declarat, Amir, un tanar imigrant aflat in Centrul din Timisoara de cateva saptamani, pentru Europa Libera.

El ii acuza pe angajatii Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) de abuzuri verbale si fizice.

„Cand am ajuns aici (n.r. – in centru), politistii m-au intrebat, cu zambetul pe buze, daca imi plac baietii. Le-am spus ca da, asa e, sunt gay. Nu stiu cum sa spun, felul in care m-au intrebat si s-au uitat la mine a fost unul care m-a facut sa nu ma simt deloc confortabil”, a mai spus Amir.

„La ora 7.00 vin peste noi in camera. «Trezirea! Iesiti afara de aici!» , «De ce? Taci din gura! Iesi afara din camera si taci!» Nu ai dreptul sa stii de ce. In fiecare zi. La 7.00, la 6.00, la 8.00 suntem dati afara din camere. Ne verifica pe fiecare in parte, dupa care ne pun sa ne intoarcem in camere”, a mai declarat tanarul.

Marturiile baiatului sunt confirmate si de alti tineri cazati in centrul pentru solicitantii de azil din Timisoara. Acestia sustin, la randul lor, ca au fost supusi unor tratamente similare si la abuzuri fizice si verbale. „In dimineata asta (n.r. 24 aprilie) l-au batut pe un baiat foarte tanar, dupa ce au vorbit cu el. Are doar 15 ani”, marturiseste Amir.

Contactati de Europa Libera, reprezentantii IGI neaga acuzatiile. Acestia sustin ca, la nivelul institutiei lor, nu a existat niciodata o plangere din partea solicitantilor de azil referitoare la rele tratamente din partea angajatilor. „Am verificat daca la nivelul centrelor din toata tara, nu numai la Timisoara, au existat plangeri din partea solicitantilor de azil cu privire la comportamentul angajatilor Inspectoratului General pentru Imigrari. Pana la acest moment, nu a fost inregistrata nicio astfel de plangere”, a declarat Ermina Mihai, purtatorul de cuvant al institutiei.

Solicitantii de azil sustin insa ca nu depun plangeri oficiale pentru ca nu au incredere in sistem si astfel si-ar periclita sansele de a primi azil in Romania. Acest fapt a fost confirmat si de angajatii mai multor organizatii non-guvernamentale specializate in ajutorarea refugiatilor.

„Le e frica. Pur si simplu asta e realitatea. IGI se foloseste de acest tertip prin care oficial nu exista plangeri ca sa nu investigheze abuzurile care au loc in aceste centre unde presa nu are acces si, teoretic, solicitantii de azil nici macar nu au voie sa-si foloseasca telefoanele mobile”, a explicat o sursa din cadrul unui ONG national care cunoaste situatia acestor oameni si care a dorit sa ramana anonima.

Oficial, centrele de cazare pentru solicitantii de azil din Romania pot gazdui pana la 1.200 de persoane. In Romania, anul trecut au solicitat azil de trei ori mai multi oameni. Adica 6.158, conform cifrelor oficiale. O cifra record, cea mai mare inregistrata vreodata la nivel national.

„Este o crestere imensa”, sustine un angajat IGI, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Iar anul acesta se pare ca numarul record din 2020 va fi depasit. Numai pana in luna aprilie am avut peste 3.000 de solicitari de azil. Si daca am vrea sa-i cazam pe toti nu am avea unde. Desi oficial noi ii luam de pe strazi si ii ducem in centrele de care apartin, in realitate, faptul ca ei pleaca din aceste centre a doua zi, pentru ca legal au tot dreptul, ne convine. Nu am avea unde sa-i cazam daca toti ar vrea sa stea in centre”, adauga specialistul in imigratie, care nu a dorit sa fie citat cu numele.

Foarte multi imigranti sunt identificati de granicerii romani pe asa-zisa „fasie verde” cu Serbia. In octombrie anul trecut, 580 de afgani au fost identificati in timp ce incercau sa treaca frontiera din Serbia in Romania.

„Daca in lunile dinainte de octombrie aveam cam 50-100 de afgani care treceau frontiera ilegal, iarna asta am avut peste 500 in fiecare luna. Si numarul lor cred ca va creste odata cu venirea primaverii”, sustine aceeasi sursa din cadrul IGI.

„Se pare ca ruta migrationala s-a schimbat in octombrie, noiembrie, pentru ca la granita Bosniei cu Croatia s-au inregistrat o serie de abuzuri din partea granicerilor croati si oamenii si-au dat repede seama ca e aproape imposibil sa mai treaca pe acolo. Asa ca-si incearca norocul prin Romania”, adauga aceasta.

Anul trecut, 2.381 de cereri de azil s-au inregistrat in Romania din partea cetatenilor afgani. Dintre acestia, doar 42 au obtinut o forma de protectie din partea statului roman.

La inceputul lunii ianurie, ca raspuns la numarul tot mai mare de perosane care incearca sa treaca granita din Serbia in Romania, Agentia Europeana pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta FRONTEX a trimis 33 de politisti de frontiera in Romania. Acestia vor executa misiuni de patrulare in cadrul unei operatiuni ce se va desfasura timp de un an pe granita cu Serbia, conform unui comunicat dat publicitatii de Politia de Frontiera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: