Peste 60 de tari, printre care SUA si China, cer reglementarea dezvoltarii si utilizarii Inteligentei Artificiale (IA) in domeniul militar

externe

inteligenta artificiala

Peste 60 de tari, printre care SUA si China, au cerut joi reglementarea dezvoltarii si utilizarii Inteligentei Artificiale (IA) in domeniul militar, aducand in atentie riscurile unor „consecinte nedorite”, informeaza AFP, citat de Agerpres.

„Exista ingrijorari in lumea intreaga in ceea ce priveste utilizarea IA in domeniul militar si potentiala lipsa de fiabilitate a sistemelor de IA”, subliniaza un apel la actiune publica, la finalul primei conferinte pe acest subiect care se desfasoara la Haga, in Olanda.

Textul se refera de asemenea la preocupari legate de „problema implicarii umane”, precum si la „lipsa de claritate in ceea ce priveste responsabilitatea” si „consecintele involuntare potentiale”.

In domeniul militar, IA este deja utilizata pentru actiuni de recunoastere, supraveghere si analiza a situatiilor si ar putea fi pe viitor capabila sa aleaga tinte de o maniera autonoma, cu o multitudine de drone si utilizare de sisteme de comandament si control nuclear.

„Nu lasati niciodata umanul sa se sustraga responsabilitatii pe care trebuie sa si-o asume, nu o incredintati niciodata, niciodata IA”, a subliniat, in timpul unei mese rotunde, generalul Jorg Vollmer, fost comandant in cadrul NATO.

Conferinta, organizata de Olanda si Coreea de Sud, denumita REAIM (IA responsabila in domeniul militar), a reunit 2.000 de delegati, printre care reprezentanti ai unor companii din domeniul tehnologiei si ai societatii civile.

Chiar daca expertii au apreciat ca un tratat de reglementare a utilizarii IA, dupa modelul unor acorduri internationale asupra armelor chimice si nucleare, este inca departe, participantii au convenit ca este o urgenta sa fie stabilite liniile directoare.

De asemenea, ei au anuntat infiintarea unei comisii internationale asupra IA, in special pentru a clarifica definitia tehnologiei in domeniul militar si a determina utilizarea sa responsabila.

„Odata stabilite cadrul si legislatia adecvate, utilizarea IA va face procesele noastre operationale si logistice mai simple si mai eficace”, a declarat ministrul apararii olandez Kajsa Ollongren intr-un comunicat, subliniind ca tehnologia permite de asemenea „luarea de decizii mai rapide si mai informate”.

China este invitata la conferinta in calitate de actor-cheie in sectorul tehnologic si IA, potrivit unor responsabili olandezi. Rusia nu a fost invitata din cauza invaziei sale asupra Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: