news

Peste 7.000 de ucraineni, „inghesuiti” la aceeasi adresa din Botosani. Proprietarul recunoaste ca a primit bani de la ei, dar acuza si o functionara din primarie

Peste 7.000 de ucraineni figureaza ca locuind intr-o casa de cateva zeci de metri patrati din comuna botosaneana Varfu Campului. Acest lucru le-a trezit suspiciuni autoritatilor, care au sesizat DNA.

Investigatia care a urmat a stabilit ca doar la un singur domiciliu ar figura ca locuiesc aproape 7.000 de oameni. Cel care spune asta este chiar proprietarul imobilului care recunoaste ca a primit bani pentru inlesnirea intocmirii documentelor, in mare parte de la cetateni ucraineni. Barbatul acuza insa ca, desi a vrut sa se retraga din afacere, o angajata din primarie ar continua sa emita acte pe domiciliul lui, scrie cotidianul local Monitorul de Botosani.

Un alt localnic sustine ca a procedat la fel, iar acum autoritatile s-au sesizat si in cazul lui. Revoltati, cei doi au protestat miercuri, 22 mai, in fata primariei din Varfu Campului, sustinand chiar ca au intrat in greva foamei. Povestea dateaza chiar de dinaintea razboiului din Ucraina. A inceput, se pare, in 2018 si a continuat ani buni, timp in care mii de ucraineni ar fi fost cazati fictiv in gospodariile din Varfu Campului.

„La solicitarea unui prieten cu domiciliul in Ucraina, colegi de arme. Am inceput sa pun persoane in spatiu, in spatiul meu de locuit, pentru intocmirea cartilor de identitate. Am functionat asa vreun an de zile. Era 50 de euro de persoana. Primeam bani, da. La un moment dat, doamna Cozmiuc Gheorghina, care e lucrator in cadrul SPCLEP Bucecea, a intervenit si a zis daca vreau sa lucrez in continuare, sa primesc sume de bani de la dumneaei, sa semnez documente de primire a cetatenilor si ea s-a ocupat de toate documentele care sunt”, a declarat, pentru sursa citata, Aurel Ciubotariu.

Barbatul spune ca, la un moment dat, a decis sa isi faca si o firma, platind chiar si impozit la stat. A observat, insa, ca la adresa lui erau cazati fictiv si oameni de care nu stia nimic. Barbatul a fost internat o perioada in spitale, cu mai multe probleme de sanatate, dar in acest timp ucrainenii continuau sa apara in spatiu la el.

„Deci doamna respectiva imi dadea cate doua mii de euro la un interval si semnam. De doua mii de euro insemnand 40 de acte, sa zic, 40 de cereri, 40 de persoane. Niciodata n-au locuit efectiv, ci veneau doar pentru formalitati si plecau. Figurau pe adresa mea. Dupa, doamna a inceput sa-si insuseasca ea tot semna in numele meu. Am si dovezi. M-am internat in spitalul de la Targu Mures si la Bucuresti si in numele meu s-au semnat documente si s-au pus persoane in spatiu. In perioada aia nu puteam sa fiu in doua locuri in acelasi timp. Si sunt persoane din comuna care nici nu au proprietati. Le-au intocmit niste contracte de vanzare-cumparare false, cu niste documente false care le atasa acolo sa poata lucra. Deci persoanele plecate in afara nu erau la momentul acela in tara. S-au trezit ca au cetateni ucraineni in spatiu si asa am mers eu mult, mult si bine. La un moment dat m-am hotarat sa fac ceva, sa intru in legalitate”, a mai povestit barbatul.

El spune ca impreuna cu celalalt concetatean au sesizat autoritatile, insa, dupa deschiderea unor anchete, li s-a transmis ca dosarele se claseaza, asta desi ei au recunoscut faptele. „Vreau statul roman sa se implice, autoritatile sa se implice, sa destructureze acest grup infractional, nu sa dea ordonanta de clasare peste ordonanta de clasare fara sa faca nimic. N-au facut o perchezitie domiciliara, n-au facut la membrii gruparii, n-au facut niciun demers sa verifice toate documentele care stau in spate”, a mai spus barbatul.

Angajata primariei acuzata ca a facut aranjamente pe ascuns neaga orice implicare si da vina pe legislatia permisiva. „S-a clasat pentru ca nu exista probe. S-au analizat cererile ce le-au preluat domnii de la DGA in 2023. Un numar de 41 de cereri, au analizat scrisul domnului Ciubotariu, semnatura dumnealui si s-a clasat dosarul. A luat mai multi oameni in spatiu, ca legea era permisiva. Putea cati oameni doreste el. Acum, de doi ani de zile, poti lua doar zece persoane. Eu nu am luat niciun ban. Nici nu mi s-a dat, nici nu am luat. Deci practic el inchiria case si la randul lui subinchiria. Nu este cum au spus ei. S-a analizat scrisul. Scrie acolo in decizia de clasare”, a spus Gherghina Cozmiuc, functionar in cadrul primariei Bucecea.

Femeia spune ca totul ar fi inceput din momentul in care legea nu a mai permis ca pe aceeasi adresa sa fie mai mult de zece persoane. In acel moment, cel care acum o acuza de ilegalitati si-a facut o firma si ar fi incercat un artificiu financiar. Barbatul inchiria pe firma lui locuinte de la oamenii din comuna, iar apoi caza in acel spatiu, fictiv sau nu, cate zece ucraineni. Cu acest act la mana, oamenii puteau dovedi ca au o adresa unde locuiesc in Romania si puteau continua demersurile pentru a obtine cetatenie.

Populatia comunei s-a dublat ca urmare a numarului mare de ucraineni luati fictiv in spatiu, mai scrie Monitorul de Botosani.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Apple si Meta, in fata unor acuzatii antitrust din partea UE. Sunt vizate taxele de abonament si limitarile privind navigarea intre browsere

Apple si Meta Platforms se vor confrunta probabil cu acuzatii pentru ca nu au respectat…

22 de minute ago

Luminita Odobescu, la Summitul de Pace pentru Ucraina, din Elvetia: „Trebuie sa judecam Rusia nu dupa vorbele sale, ci dupa actiunile sale”

Ministrul de Externe al Romaniei, Luminita Odobescu, a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat…

O oră ago

Uriasele erori ale sondajelor Avangarde (Pieleanu) si CURS (Buble), diferente de 19 procente. Singurul institut care a anticipat rezultatele corecte

AtlasIntel este singurul institut de sondaje care a anticipat corect rezultatele alegerilor locale atat din…

13 ore ago

Seara salvarilor: Mai multi cetateni recuperati de salvamontisti de pe munte

Salvamontistii argeseni au intervenit, sambata seara, pentru salvarea unei persoane care a cazut de la…

13 ore ago

Un turist olandez a fost gasit mort pe o insula greaca si alti 4 turisti straini sunt dati disparuti pe alte 3 insule

In conditiile in care Grecia este cuprinsa de temperaturi neobisnuit de ridicate, cresc temerile ca…

13 ore ago

Salvatorii pakistanezi au gasit cadavrul unui alpinist japonez disparut si cauta un altul. Cei doi alpinisti experimentati incercau sa ajunga pe Varful de Aur

Salvatorii  u recuperat cadavrul unuia dintre cei doi alpinisti japonezi care au disparut la inceputul…

13 ore ago