Peste 75% dintre rusi sustin razboiul tarii lor cu Ucraina. Cei mai aprigi sustinatori sunt cei de peste 55 de ani- sondaj independent

externe

Un sondaj realizat recent de Levada Center, o organizatie independenta din Rusia, arata ca peste 75% dintre rusi sunt de acord cu „operatiunea speciala” derulata de Kremlin in Ucraina.

Cei mai aprigi sustinatori sunt cei trecuti de 55 de ani, 83% fiind de acord cu cu razboiul. Iata rezultatele sondajului:

 

Centrul Levada este o organizatie neguvernamentala de cercetare. Este cel mai mare centru de sondaje independent din Rusia.

Levada este una dintre cele mai renumite si mai longevive agentii de sondaje independente din Rusia.

In 2016, organizatia a fost etichetata drept „agent strain” in conformitate cu legea draconica a Rusiei privind „agentii straini” – o eticheta care are conotatii de spionaj sau tradare din timpul Razboiului Rece.

Guvernul Ucrainei a predat pana in prezent cadavrele a peste 400 de militari rusi cazuti in lupta, iar Rusia ”le recupereaza in secret”, evitand sa o faca public pentru ca populatia sa nu vada acest lucru, a declarat Irina Veresciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locala, citata luni de EFE.

”Am returnat peste 400 de cadavre… Evident ca sunt foarte putine, pentru ca stim ca-s multi mai multi” militari rusi morti in razboi, a explicat oficialul guvernamental.

Rusia ”nu vrea ca cetatenii sai sa vada ca este predat un numar mare de cadavre. Isi da seama ce potential exploziv are un astfel de demers”, asa ca ”o face aproape in secret, nu public, si incearca sa nu ne predea noua niciun cadavru”, a adaugat ea.

In opinia lui Veresciuk, lipsa unui acord cu rusii in aceasta chestiune va crea probleme in viitor.

”Realizam identificarea si analiza genetica in conformitate cu protocoalele europene. Rusia nu sustine din principiu protocoalele europene. Se cramponeaza de practicile sale barbare medievale si de propriile sale protocoale”, a acuzat Veresciuk. ”In viitor, aceasta va fi o problema importanta pentru ca testele pe care ei le fac, analizele lor genetice, evident ca nu se vor potrivi si este posibil sa nu coincida cadavrele pe care ni le predau cu listele noastre (cu militarii decedati). Este o problema cu care ne confruntam, dar ne gandim cum putem s-o rezolvam”, a adaugat ea.

Potrivit guvernului ucrainean, aproape 36.000 de militari rusi au murit pe teritoriul Ucrainei de la inceperea invaziei ruse, la 24 februarie, o cifra dezmintita de Kremlin. In aproape patru luni de razboi, rusii au reusit practic sa obtina controlul asupra intregului est al Ucrainei (zona Donbas) si al anumitor regiuni din sud aflate in apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, anexata ilegal de Moscova in 2014, noteaza EFE.

Mai mult despre:

Comentarii: