Peste 8.000 de politisti s-au trezit cu veniturile taiate dupa „revolutia fiscala” a PSD. Carmen Dan a gasit explicatii

news

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, ca sporul de 40% nu va mai fi acordat politistilor pentru serviciul de permanenta, dar ca s-au gasit solutii, la nivelul ministerului, pentru „compensare”. Ministrul a mai aratat ca este „obligatorie si necesara” o schimbare in Politia Romana.

Intrebata despre situatia politistilor carora le-au scazut veniturile ca urmare a eliminarii sporurului pentru serviciul de permanenta, Carmen Dan a raspuns: „Redeschim un subiect pe care, din punctul meu de vedere, l-am discutat si l-am prezentat cat am putut de deschis si de transparent. Aducem in discutie un spor pentru care nu mai avem baze legale sa-l acordam, in conditiile in care s-au gasit metode. In primul rand, de reorganizare a serviciului de ture si de schimburi, in asa fel incat sa se respecte timpul de odihna al politistului si de compensare a acelui spor pierdut de 8.000 de politisti cu un spor majorat, dat in conformitate cu prevederile legale, pentru alti 28.000 de politisti”.

Cat despre cum ar putea arata noul program de ture, ministrul de Interne a dat un raspuns evaziv.

„Programul de ture si de schimburi nu-l stabileste nici ministrul, nici inspectorul general. Programul de lucru il stabilesc sefii celor care desfasoara astfel de activitati in teritoriu. Noi, va asigur, ca-l vom verifica”, a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus, vineri, ca o schimbare in Politia Romana este obligatorie si necesara. „Aceasta diagnoza pe care am cerut-o, diagnoza care, asa cum spuneam, trebuie obligatoriu urmata de un plan de masuri. Inteleg ca si acel plan de masuri s-a facut, eu inca nu l-am vazut, o sa-l discut imediat ce se poate, in perioada imediat urmatoare, cu domnul inspector general si de aici incolo va asigur ca vom fi foarte transparenti in comunicare si vom sti pas cu pas cum ne dorim sa aducem o schimbare in Politia Romana, pentru ca este, din punctul nostru de vedere, obligatoriu, este necesara”, a spus Carmen Dan, la finalul bilantului activitatii Inspectoratului General al Politiei Romane pe anul 2017.

In urma cu aproximativ o saptamana, ministrul de Interne arata ca 28.000 de angajati ai MAI beneficiaza de majorare cu 10% a sporurilor de risc si solicitare neuropsihica pentru politistii de la actiuni speciale, criminalisti si cei care fac cercetare la fata locului.

Pe de alta parte, Carmen Dan a spus ca salariile politistilor au crescut de la 1 ianuarie si ca cele mai multe dintre sporurile de care beneficiau acestia raman in vigoare.

Ea a dat exemplul unui politist debutant care, adaugand norma de hrana si norma de echipament, are un salariu net de circa 3.000 de lei.

„In Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de functii, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru functionari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agentii debutanti, a crescut in 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. La acest salariu, se adauga, in medie, 990 de lei norma de hrana, 250 de lei norma de echipament. Rezulta ca venitul minim net este de cel putin 3.000 de lei”, a spus Carmen Dan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: