life

PETA da in judecata Ministerul britanic al Apararii pentru ca refuza sa incerce caciulile din blana falsa in locul celor din blana de urs negru canadian

Asociatia pentru drepturile animalelor PETA a anuntat, vineri, ca a deschis o actiune in instanta impotriva Ministerului britanic al Apararii, care refuza sa accepte versiuni artificiale pentru faimoasele caciuli din blana de urs purtate de militarii din Garda Regala, informeaza AFP citata de RFI.

Acele caciuli, cunoscute sub numele de „bearskins”, sunt purtate mai ales de regimente de elita ale armatei britanice in momentul schimbarii garzii militare in fata Palatului Buckingham si au devenit unul dintre cele mai renumite simboluri ale Marii Britanii.

PETA militeaza de multa vreme ca ele sa nu mai fie decorate cu blanuri naturale ale unor ursi negri (baribal) din Canada si a conceput o solutie alternativa din material acrilic, sub forma unor caciuli fabricate de compania franceza Ecopel.

Insa Ministerul britanic al Apararii „refuza sa le incerce, desi si-a luat acest angajament de mai multe ori in ultimii ani”, a declarat Kate Werner, director de campanie al PETA.

Asociatia considera ca Guvernul de la Londra nu a respectat procedurile adecvate si acesta este elementul asupra caruia justitia a fost sesizata.

„Am fost informati in legatura cu deschiderea de catre PETA a unei proceduri judiciare in aceasta speta. Nu putem face niciun comentariu despre un proces aflat in curs de desfasurare”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.
PETA a testat blana artificiala produsa de firma Ecopel la un laborator acreditat de Ministerul Apararii si si sustine ca indeplineste criteriile ministerului privind compresia si impermeabilitatea.

La inceputul anului, guvernul a declarat ca nu are planuri de schimbare, deoarece blana falsa propusa de PETA nu are standardele necesare pentru a deveni un inlocuitor eficient pentru caciulile noastre din blana de urs”.

Werner sustine ca blana adevarata nu este necesara din punct de vedere militar. „Nimeni nu ar observa vreodata ca este falsa. Este un simbol al Marii Britanii, dar dorim ca acesta sa reflecte etica si valorile societatii noastre”, a adaugat ea.

Blana falsa folosita pentru prototip a fost produsa de compania franceza Ecopel.

In comparatie cu originalul, prototipul este mai fin si mai stralucitor, iar Werner il descrie drept „senzatie mult mai luxoasa”.

Ministerul Apararii a fost initial receptiv la inlocuirea palariilor, iar PETA a avut o „relatie buna” cu acestea, a spus Werner.

Dar actualul ministru al apararii, Ben Wallace, fost ofiter al armatei, nu ii sustine. In calitate de deputat, el a inaintat un amendament prin care se cere folosirea in continuare a pielii de urs.

In iulie, parlamentul a dezbatut trecerea la blana falsa dupa ce o petitie online a adunat peste 100.000 de semnaturi.

PETA sustine ca utilizarea blanii de urs creeaza o piata care intretine vanatoarea ursului negru canadian si spune ca animalele sunt impuscate sau ucise cu un arc si sageti.

„Ursii nu sunt vanati la comanda pentru Ministerul Apararii. Blanurile de urs sunt un produs al vanatorii legale si autorizate, si provin exclusiv de pe piata reglementata din Canada”, a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

De asemenea, PETA i-a cerut regelui Charles sa foloseasca o mantie cu blana artificiala in locul celei de hermina, cu ocazia ceremoniei sale de incoronare, care va avea loc in luna mai.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

10 minute ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

31 de minute ago

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

O oră ago

Diana Sosoaca, „activata” international impotriva „vestului colectiv”: „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

O oră ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

2 ore ago