Petitie adresata BOR: „Frumos ar fi sa sarbatorim Invierea Domnului impreuna, ortodocsi, catolici si protestanti, macar incepand din 2025”

news

Scriitorul Teodor Baconschi si profesorul Adrian Papahagi au adresat o scrisoare deschisa Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si Adunarii Nationale Bisericesti in care solicita BOR „sa se implice cu energie si convingere in dialogul panortodox si interconfesional” pe tema celebrarii Invierii Domnului la aceeasi data.

Intr-o petitie online, semnata pana acum de peste 1.100 de persoane, initiatorii precizeaza ca „Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea in anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universala si apostolica, sa celebreze Invierea Domnului intr-o zi de duminica, aceeasi pentru toti. Din epoca domniei lui Carol cel Mare in Apusul Europei pana in secolul al XVI-lea, asadar si dupa regretabila schisma, crestinatatea s-a invrednicit sa celebreze Pastele, an de an, impreuna”.

„Din nefericire, probleme astronomice, complicatii computistice si reasezari de calendare civile si ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au facut ca astazi crestinatatea sa nu mai sarbatoreasca in aceeasi zi Invierea Domnului. Atat lumea apuseana, cat si cea rasariteana s-au incurcat in calcule, gresite sau incoerente si de o parte, si de alta.

Decalaje de calendar exista intre Orientul ortodox si Occidentul catolic sau protestant, si chiar in interiorul lumii ortodoxe, astfel ca Bisericile ortodoxe din Rusia si Serbia, de pilda, sarbatoresc chiar si Nasterea Domnului in alt moment decat majoritatea crestinilor, dupa calendarul iulian neindreptat (stabilit de Iulius Caesar inainte de Nasterea Domnului). (…) Constiinta nevoii de a unifica data la care sarbatorim Invierea Domnului a existat mereu in interiorul Ortodoxiei. (…) Din nefericire, concordia nu a durat, iar astazi Bisericile Ortodoxe autocefale functioneaza dupa calendare diferite”, arata initiatorii petitiei.

Ei spun ca „dificultatea de a sincroniza calendarul se poate face doar prin dialog interconfesional si intraortodox”.

„Din fericire, celebrarea Pastelui la date diferite nu ridica probleme dogmatice, fiindca toti crestinii marturisesc identic Invierea Domnului; din nefericire, ea afecteaza insa viata oamenilor si creeaza dezbinare sau probleme. Ca laici, nu putem fi indiferenti la aceste aspecte. In zonele multietnice din Romania, calendarele scolare si zilele libere legale sunt bulversate. Numeroase familii mixte (in care sotii au confesiuni diferite), milioane de romani ortodocsi traitori in tari de traditie catolica si protestanta, numerosi cetateni romani de confesiuni diferite nu pot sa sarbatoreasca impreuna, in aceeasi duminica, Invierea Mantuitorului, din cauza ca, de sute de ani, Bisericile nu s-au invrednicit sa se puna de acord, perpetuand acest decalaj nejustificat”, subliniaza Baconschi si Papahagi.

Cei doi precizeaza ca, „celebrand laolalta Invierea Domnului, am face un pas important spre mult mai complicata reintregire a Bisericii Lui Hristos, care comporta probleme dogmatice dificile”.

„Frumos ar fi sa sarbatorim Invierea Domnului impreuna, ortodocsi, catolici si protestanti, macar incepand din 2025, cand se vor implini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Suntem constienti ca exista in prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, si al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sarbatorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobandi si un impact pastoral si misionar coerent, intr-o lume crestina aflata sub presiunea deseori agresiva a secularismului. (…) Stim ca problema pascaliei nu poate fi rezolvata doar prin vointa unilaterala a Bisericii Ortodoxe Romane, desi aceasta este traditional deschisa spre dialog. Va solicitam insa ca Biserica Ortodoxa Romana sa se implice cu energie si convingere in dialogul panortodox si interconfesional pe aceasta tema, spre a convinge si Bisericile Ortodoxe surori sa adopte duhul unitatii si sa sprijine initiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol”, afirma initiatorii.

Printre cei care au mai semnat petitia online se numara scriitoarea Ana Blandiana (presedinta Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei), profesorul Andrei Plesu (presedintele Fundatiei New Europe), profesorul Daniel David (rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj), scriitoarea Monica Pillat, criticul literar Alex Stefanescu, profesorul Radu Carp, cercetatoarea Daniela Dumbrava (Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Romane).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: