Petitie urgenta adresata presedintelui Iohannis: „Nu desemnati pentru functia de premier niciun membru al PSD sau ALDE”. Semneaza si tu

politica

La scurt timp dupa ce Mihai Tudose si-a anuntat demisia din functia de premier, pe internet si pe retelele de socializare a inceput sa circule o petitie prin care i se solicita presedintelui Iohannis sa nu mai numeasca in functia de premier pe nimeni din PSD sau din ALDE.

Zeci de romani semneaza petitia in fiecare secunda.

Stimate domnule Presedinte al Romaniei,

Subsemnatii, in temeiul Art. 103, Alin. 1 din Constitutia Romaniei, va solicitam imperios ca, dupa demisia Guvernului Tudose, sa NU desemnati pentru functia de Prim-Ministru niciun membru al formatiunilor politice PSD sau ALDE si niciun candidat sprijinit/ sustinut explicit de vreuna din aceste formatiuni.

Articolul si alineatul constitutionale mentionate stipuleaza urmatoarele: „Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.” In actuala configuratie a Parlamentului, niciun partid nu detine peste 50% din mandate. In consecinta, domnule Presedinte, nu aveti nicio obligatie legala de a oferi din nou guvernarea PSD sau aliatului acestuia de pana acum, ALDE.

Prin demiterea de doua ori a propriului Guvern, PSD si ALDE au demonstrat clar 1) incapacitatea lor funciara de a oferi Romaniei o conducere executiva stabila si credibila, 2) indiferenta totala fata de agenda publica autentica, a cetatenilor, 3) interesul exclusiv pentru acapararea puterii politico-administrative si debalansarea puterilor in stat, prin modificarea intempestiva a legilor justitiei, in vederea amputarii/ subordonarii acesteia.

De asemenea, dupa cum stim cu totii, respingerea de doua ori de catre Parlament a propunerii Dvs. pentru functia de Prim-Ministru ar atrage dupa sine dizolvarea Legislativului si organizarea de alegeri anticipate.

Dupa un an in care Romania a fost condusa de catre o coalitie ce nu a respectat nimic din promisiunile facute in campanie, ne gasim in situatia unei pierderi enorme de credibilitate in domeniul politic si predictibilitate economic-administrativa. Atat autenticitatea adeziunii noastre la valorile spatiului euro-atlantic, cat, mai ales, respectarea de catre tara noastra a obligatiilor (asumate de catre noi explicit) care decurg din apartenenta la Uniunea Europeana sunt puse nu doar la indoiala, ci si in grav pericol dupa comportamentul executivului si al legislativului din 2017.

Alegerile anticipate nu sunt, desigur, ceva de dorit in situatii normale; dar fara indepartarea, prin mijloace pe deplin democratice si legale, a PSD/ ALDE de la guvernare, Romania risca sa piarda mult mai mult sau chiar sa intre pe o panta ireversibila.

Stimate domnule Presedinte,

Mesajul sutelor de mii de romani care au manifestat pentru justitie si impotriva PSD/ ALDE pe parcursul acestui an este unul fara echivoc. Nominalizarea unui al treilea (candidat de) prim-ministru din partea acestor formatiuni ar reprezenta un gest iresponsabil si ar neglija principalul interes national al momentului: oprirea prabusirii Romaniei, in anul ei centenar.

De ce este important?

Un an de guvernare PSD a adus Romaniei: incoerenta si lipsa de credibilitate la nivelul conducerii politice (deja doua guverne au fost demise de catre insasi coalitia care le adusese la putere); economie dezorganizata si politici fiscale extrem de riscante; scadere a veniturilor reale (nete) ale populatiei; tentative de dezechilibrare a puterilor din Stat, prin subordonarea totala a Justitiei fata de politica; ignorare totala si sfidare a societatii civile si a celor mai masive manifestari cetatenesti de dupa Revolutia romana.

Aceasta situatie nu mai poate continua, iar masura cea mai simpla si pe deplin fezabila sta la indemana Presedintelui Iohannis. Legea fundamentala NU il obliga sub nicio forma sa readuca PSD si ALDE la guvernare. Fireste, masurile pentru oprirea acestei derive/ prabusiri nationale vor trebui sa fie mult mai complexe; dar e necesar acum un prim gest de responsabilitate/ reparatie morala din partea Presedintelui, care are toate parghiile legale pentru a-l face.

Petitia poate fi semnata AICI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: