Petrolierul Sounion care a ars saptamani in sir in Marea Rosie, a fost declarat sigur
Petrolierul Sounion, sub pavilion grecesc, care a ars saptamani intregi in Marea Rosie dupa ce a fost atacat de rebelii Houthi din Yemen si ameninta cu o deversare masiva de petrol a fost recuperat, a anuntat o firma de securitate, potrivit Kathimerini.
Petrolieru MV Sounion Suezmax avea 1 milion de barili de titei la bord, si a fost lovit de rebelii Houthi. Au durat luni de zile pana cand salvatorii au remorcat petrolierul, au stins incendiile de la bord si au descarcat titeiul ramas.
„Timp de trei saptamani dificile, incendiile au fost stinse, rezervoarele reparate si presurizate cu gaz inert, iar nava a fost declarata sigura. La inceputul lunii octombrie, a fost remorcata spre nord, spre Suez, pentru indepartarea incarcaturii sale, care acum a fost finalizata cu succes”, a declarat firma privata de securitate Ambrey, care a contribuit la conducerea raspunsului alaturi de fortele navale europene si de salvatori.
Departamentul de Stat al SUA a avertizat ca o scurgere de petrol de la Sunion ar fi fost „de patru ori mai mare decat dezastrul Exxon Valdez” in 1989, in largul Alaskai.
Rebelii Houthi au atacat initial petrolierul Sounion pe 21 august, cu foc de arme de calibru mic, proiectile si o drona. Un distrugator francez care opereaza in cadrul Operatiunii Aspides a Uniunii Europene, a salvat echipajul format din 25 de filipinezi si rusi, precum si patru membri ai echipei private de securitate dupa ce au abandonat nava, si i-au dus in Djibouti.
Ulterior, rebelii au lansat imagini de propaganda in care aratau cum au instalat explizibili si i-au aprins.
De cand a inceput razboiul din Gaza in octombrie 2023, rebelii au vizat aproximativ 100 de nave comerciale cu rachete si drone, au capturat o nava si au scufundat doua. Alte rachete si drone fie au fost interceptate de o coalitie condusa de SUA in Marea Rosie, fie nu au reusit sa-si atinga tintele, care au inclus si nave militare occidentale.
Rebelii sustin ca vizeaza nave legate de Israel, SUA sau Marea Britanie pentru a forta incetarea campaniei Israelului impotriva Hamas in Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate au o legatura mica sau deloc cu conflictul, unele dintre ele indreptandu-se spre Iran.
Ritmul atacurilor Houthi a incetinit in ultimele saptamani, in special in cazul navelor aflate pe mare. Cu toate acestea, au continuat sa lanseze drone si rachete spre Israel.