politica

„Piata Obor nu e zona zoster”. Replica primarului USR al Sectorului 2 adresata premierului Orban

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR), anunta ca Piata Obor nu se va inchide si are o replica pentru premierul Orban: „Piata Obor nu e zona zoster”.

„Pandemia nu e vina guvernului, dar nici a oamenilor. E un moment greu prin care suntem obligati sa trecem toti. Stiti ce nu ajuta? Sa cautam vinovati. Asta nu va incalzi pe nimeni si e un joc necastigator. Avem nevoie sa cautam solutii care sa ne asigure ca nu lasam pe nimeni in urma. Traim niste timpuri agitate in care am uitat sa vorbim unii cu ceilalti. Nu mai stim cum e sa aratam respect celor din jur. Si in niciun caz nu mai stim cum sa recunoastem ca gresim si sa reparam ce se mai poate.

Da. La Obor, ca si in toata Romania, pandemia nu a fost luata prea in serios. Nici informatiile nu au fost mereu complete. Jocurile politice au provocat multe discutii absurde. A fost o continua cearta intre pro si anti-masca. Ajunge!

Am ajuns intr-o situatie dificila. Capacitatea sistemului sanitar e pusa grav la incercare. Numarul de cazuri creste galopant. Inteleg de ce Guvernul a simtit nevoia sa impuna masuri stricte, dar tot nu pot sa ignor nevoia oamenilor. Nu e normal ca aceste masuri sa loveasca disproportional intr-o anumita categorie de oameni – comerciantii din piete.

Sigur, nu au fost un exemplu in respectarea regulilor. Sigur, am vazut cu totii imaginile filmate in Piata Obor. Totusi, nu putem sa le putem lacatul pe mijlocul lor de supravietuire. Am vorbit azi din nou cu oamenii de acolo. Au inteles. Si-au admis greselile si sunt dispusi sa depuna efortul necesar pentru a continua.
De ei avem nevoie si noi. De acolo ne cumparam mancarea foarte multi dintre noi, oamenii din Bucuresti, nu doar din Sectorul 2. Ca ei, sper ca am inteles cu totii ca e nevoie de efort. Efort colectiv. Si depindem unii de altii pentru a ne fi un pic mai bine.

Piata Obor se va transforma. Se va reorganiza platforma de afara. Se vor monta corturi aditionale. Tarabele vor fi reorganizate astfel incat sa existe mai mult spatiu pentru traseele de circulatie. Comerciantii si-au asumat ca vor asigura o curatenie sporita si vor purta masti. Politia Locala si Politia Nationala au pregatit un plan de actiune cu zeci de unitati care vor garanta respectarea masurilor.

Am vorbit cu toti cei implicati in aceasta poveste. I-am ascultat si voi prelua mesajul lor catre autoritatile guvernamentale. Voi face o adresa catre prefectura prin care voi solicita ca piata Obor, care isi poate deschide peretii laterali pentru a asigura circulatia aerului, sa isi continue activitate. In acelasi timp, clientii, comerciantii si politia vor trebui sa demonstreze ca se poate in conditii de siguranta. E nevoie de un efort din partea tuturor. E nevoie sa fim responsabili.

Piata Obor nu e zona zoster, ci e zona unde solidaritatea romaneasca isi va da testul maturitatii in aceasta criza”, a scris Mihaiu pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, ca Piata Obor se va inchide, ca urmare a aplicarii masurii de inchidere a pietelor in vederea limitarii raspandirii noului coronavirus si ca, cel mai posibil, vor ramane deschise doar pietele in aer liber.

„Masura se aplica in special pietelor agroalimentare inchise. Piata Obor se va inchide. La Bucur Obor au fost in controale de n ori, de fiecare data, nu cred ca 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul mastii, distanta la statul la coada. Pur si simplu nu se respecta, acolo parca e o zona zoster. Chiar este evidentiata in analizele epidemiologilor o rata destul de mare de raspandire in piete, pentru ca acolo e si contactul cu banul, dai banul, iti da restul. Nu poti sa cumperi cu card, trebuie sa dai banul cash. Cel mai posibil vor ramane deschise pietele in aer liber, dar si acolo cu masuri foarte stricte, pentru ca, in momentul in care iti raman mai putine piete, poti sa le controlezi mai usor”, a declarat Orban la Digi24, citat de Agerpres.

Premierul a precizat ca recomandarea epidemiologilor este ca acest set de masuri sa fie aplicate o perioada de cel putin doua cicluri de 14 zile, adica 28-30 de zile.

„Masurile vor fi aplicate 30 de zile. Urmarim eficacitatea lor, in masura in care reusesc sa opreasca numarul de infectari si sper sa nu mai fie necesare alte masuri. Asta va depinde in mare masura de modul in care oamenii inteleg si se conformeaza. Acum va pot spune si lucruri bune, se vede pe strada cu ochiul liber, in tramvaie, la metrou, in spatii deschise, oamenii respecta masurile, cam 97%, deci exista un respect fata de masuri si cred ca asta este pana la urma solutia, oamenii sa se protejeze”, a completat Orban.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

2 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

2 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

4 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

8 ore ago