Pieleanu dezvaluie cea mai mare spaima a PSD. Nu referendumul pe justitie, ci un alt referendum ar putea convoca Iohannis

politica

Sociologul Marius Pieleanu, un apropiat al conducerii PSD, a dezvaluit fara sa vrea, intr-un interviu pentru Romania TV, ca PSD se teme de convocarea de catre presedintele Iohannis a unui referendum odata cu alegerile europarlamentare. Referendumul ar putea viza schimbarea formei de guvernamant, adica trecerea la o republica prezidentiala.

„Europarlamentarele pot da o imagine, o grafica la ce se va intampla, dupa urmatoarele sase luni de atunci, insa depinde foarte mult de o variabila pe care nu o putem controla acum: participarea la vot. Daca vor veni la vot, cum ne asteptam, in jur de 30-32%, atunci ele vor fi relevante doar pentru capacitatea de organizare interna a partidelor, insa nu vor fi relevante pentru ce se va intampla peste un an. Dar, daca vom avea o participare de peste 45% la europarlamentare, ceea ce este posibil – daca Iohannis, de pilda, organizeaza referendum pentru schimbarea formei de guvernamant – atunci ele vor fi semnificative si pentru ce se va intampla in iarna anului viitor”, a declarat Pieleanu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, intrebat daca personal si-ar dori ca Romania sa devina republica prezidentiala, ca ar vrea sa existe la un moment dat „o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului”.

„Eu personal imi doresc la un moment dat sa avem o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar daca as avea o opinie nu cred ca ar fi bine sa spun acum, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum in aceasta seara”, a afirmat Klaus Iohannis.

Chestionat, in prealabil, la o intalnire, marti seara, cu mai multi tineri la o cafenea in Capitala, despre acelasi subiect, seful statului a spus ca nu este singurul care s-a gandit la aceasta tema.

„Eu m-am gandit si sunt sigur ca foarte multi s-au gandit. Arhitectura statului nostru este data de Constitutie si asa a gandit grupul care a scris Constitutia, care a fost ulterior aprobata. Acum dupa ce s-au facut cateva modificari si va reamintesc ca aceste diferende au aparut dupa ce s-a schimbat durata mandatului presedintelui.

Sigur lumea isi pune intrebari. De ce nu am putea sa mergem pe aceeasi lungime de unda? In practica se vede ca prin decalarea alegerilor, alegatorul roman prefera sa aiba un oarecare echilibru care, din pacate, de foarte multe ori duce la divergente asa cum le avem acum”, a explicat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: