Pierderea mirosului, simptom des in cazurile de infectare cu COVID-19. Studiu al medicilor francezi

news

Simptomele COVID-19 – oboseala, febra, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului si, mai putin frecvent, pneumopatii – sunt benigne, insa variaza de la un pacient la altul si par caracteristice noului coronavirus, pe care sistemul nostru imunitar nu-l cunoaste, relateaza AFP, citata de news.ro.

Una dintre caracteristicile covid-19 este aspectul fluctuant, subliniaza medici intervievati de AFP. ”Atunci cand avem gripa, stam in pat timp de cateva zile, iar apoi ne simtim per ansamblu tot mai bine. In acest caz, bolnavii se simt mai bine o zi, iar ziua urmatoare din nou rau. Este foarte surprinzator. In 25 de ani de profesiune, n-am mai vazut niciodata asa ceva”, declara Marianne Pauti, un medic generalist de la Paris.

”Ei au impresia ca nu vad capatul tunelului”, declara un medic al muncii de la Paris. Este important ca pacientii sa cunoasca aceasta evolutie, pentru a ramane in repaos, chiar daca au impresia ca se simt mai bine, insista acest medic.

Alt semn distinctiv este faptul ca boala se instaleaza destul de treptat, spre deosebire de gripa, de exemplu, care se manifesta in mod brutal.

In general, simptomele dureaza doua saptamani, eventual mai mult – uneori mai putin. Iar agravarea poate avea loc in a doua faza.

Acesta este semnul care a fost descoperit recent si care a fost descris doar in mod izolat la primele victime in China – anosmia sau pierderea brutala a mirosului.

De doua saptamani, sectiile ORL au fost alertate de numeroase cazuri de persoane care prezinta doar acest simptom, fara sa aiba nasul infundat. ”Parea ciudat”, declara pentru AFP dr. Alain Corre, de la ORL, la Spitalul Fundatie Rothschild de la Paris. Impreuna cu dr. Dominique Salmon de la Hotel Dieu au testat aproximativ 60 de pacienti anosmici – 90% erau contaminati.

Pierderea mirosului este un simptom patognomonic, adica un semn clinic care, numai el, permite sa se stabileasca diagnosticul. Iar in acest stadiu, el este singurul semn specific al noului coronavirus. ”In contextul actual, daca aveti o anosmie fara nas infundat, sunteti covid pozitiv, nu merita efortul sa mergeti sa va testati”, transeaza dr Corre, care a alertat centrul 15 cu privire la acest nou simptom.

Este necesar, asadar, sa va izolati, pentru a nu-i contamina pe ceilalti, insa simpromul nu are nimic grav in sine. El apare in primele zile ale bolii.

Virusul SARS Cov-2 este atras de nervi. Atunci cand patrunde in nas, in loc sa atace mucoasa, asa cum o fac rinovirusurile obisnuite, el ataca nervul olfactiv si blocheaza moleculele de miros, explica dr. Corre. Atingerea ar fi a priori locala.

Iar cum 90% din ceea ce mancam este legat de miros, anosmicii se plang de pierderea gustului. Insa numai pierderea gustului (ageuzia) nu a fost descrisa, pentru moment.

Astenia este descrisa frecvent. ”Aud mereu acelasi lucru: pacienti epuizati, care fac trei pasi si trebuie sa se intinda”, povesteste dr. Pauti.

Ea este insotita adesea de o cefalee, fara sa fie legate neaparat de febra.

Virusul SARS Cov-2 poate antrena accese de febra fluctuante si, in general, mai putin puternice decat alte simptome virale.

Multi se plang de asemenea de curbaturi – dureri musculare provocate de o boala sau o oboseala mare -, ”clasice” intr-o afectiune virala, dar care sunt adesea mai dureroase si mai localizate.

O tuse seaca, insotita uneori de dureri in gat si curgerea nasului, pot de asemenea sa indice aceasta boala.

Unii pacienti prezinta diaree, iar mai rar greata. Insa ”doar aceste simptome nu sunt suficiente in vederea diagnosticarii bolii”, subliniaza dr. Pauti.

Atunci cand virusul atinge plamanii, durerea viariaza. Cel mai raportat sentiment este de a avea plamanii ”prinsi in menghina”. Alti bolnavi se tem ca nu mai pot inspira aer, ”lucru care poate fi agravat de angoasa, mai ales la persoanele izolate”, potrivit medicilor parizieni.

Infectia devine ingrijoratoare atunci cand persoanele ”respira mai rapid decat normal”, spune dr. Pauti, care isi indeamna pacientii sa sune la urgente atunci cand observa o dispnee (greutate in respiratie).

O agravare brutala poate avea loc intre ziua a 7-a si ziua a 14-a, sub forma unei pneumonii bilaterale, cu un aspect radiologic foarte particular. ”La scanner, putem avea o cvasi-certitudine” ca este vorba despre covid-19, explica Pauline, un medic de spital din regiunea pariziana.

Ea observa la majoritatea persoanelor spitalizate ”o toleranta clinica incredibila: ele nu se sufoca, in pofida faptului ca prezinta parametri catastrofali de gazometrie (masurarea nivelului de oxigen in sange)”.

”Atunci cand se agraveaza, se intampla dintr-o data”, declara acest medic. Este vorba, atunci, de detresa respitatorie acuta severa – un sindrom observat in timpul SARS si, intr-o mai mica masura, la gripa.

In reanimare, ventilatorul poate permite depasirea perioadei de varf, insa situatia se poate deteriora si mai mult si poate conduce la deces, fara sa se stie de ce. ”Este probabil o mobilizare generalizata a sistemului inflamator, pur virala – gasim putine suprainfectii bacteriene”, analizeaza ea.

”Drama acestui virus”, conchide ea, ”este ca ataca o populatie naiva, receptiva 100%”, odata ce sistemul nostru imunitar nu l-a mai intalnit niciodata.

Cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor de covid-19 nu sunt grave si pot trece chiar neobservate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: