Piesele pentru rachetele americane Patriot cumparate de Romania ar putea fi produse la Bacau

news

Compania americana Raytheon a anuntat joi ca a emis o cerere de oferta catre compania romaneasca Aerostar pentru a obtine mai multe informatii despre piesele care ar putea fi fabricate la Bacau pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot.

In decembrie, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca Romania a facut plata pentru primul sistem de rachete Patriot. Fifor a subliniat ca Armata Romana nu face shopping cu banii de la buget, in contextul in care incearca sa aduca sume cat mai mari in industria de aparare printr-o cooperare cat mai stransa la nivel industrial cu producatorii de armament, anunta News.ro.

Costul de achizitie a primului sistem Patriot se ridica la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA, iar valoarea totala estimata a contractului este de 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA. Raytheon a anuntat ca a emis o cerere de oferta, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru Aerostar, considera vicepresedinte pe aparare integrata antiaeriana si anti-racheta din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Aparare, Tom Laliberty.

”Aceasta cerere de oferta este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atat pentru sistemele Patriot destinate Romaniei, cat si pentru inventarul global de sisteme Patriot. (…) Peste 220 de unitati Patriot aflate in proprietatea a 14 natiuni, inclusiv Romania, reprezinta o piata foarte mare si o oportunitate de export foarte buna pentru industria de aparare romaneasca”, a spus Tom Laliberty, in cadrul comunicatului.

In octombrie 2017, Raytheon a semnat cu Aerostar un acord de colaborare privind productia si mentenanta sistemelor Patriot achizitionate de Romania. Raytheon se afla in prezent in proces de negociere pentru semnarea de noi memorandumuri cu mai multe companii romanesti. ”Aerostar isi doreste sa aprofundeze colaborarea cu Raytheon si sa aiba oportunitatea de a contribui la fabricarea sistemelor Patriot pe care le va avea Romania”, a declarat presedintele si directorul Aerostar, Grigore Filip, in cadrul comunicatului.

Solutia Patriot de la Raytheon reprezinta un sistem tactic antiaerian si anti-racheta, care ofera protectie impotriva unui numar de amenintari, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croaziera si vehicule aeriene autonome. ”Aceasta cerere de oferta este doar inceputul unui parteneriat pe termen lung intre Raytheon si Romania. (…) Lucrand indeaproape cu industria romaneasca de aparare, Raytheon va crea locuri de munca atat in Romania, cat si in Statele Unite, contribuind astfel la consolidarea relatiilor dintre tarile noastre”, a declarat Country Manager Raytheon Romania, Mike Ellison.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: