Pilot ucrainean de F-16: „Pe campul de lupta, Rusia se teme de avioanele NATO, le este frica de noi. Daca vrem, racheta noastra poate zbura direct prin fereastra cuiva”

externe

F16 Ucraina

Un pilot ucrainean de F-16 declara ca fortele Moscovei par sa se fereasca in mod deosebit de avioanele occidentale, deoarece stiu cat de mortale pot fi avioanele, relateaza Business Insider.

Fortele aeriene ucrainene au publicat o parte a primului interviu video cu un pilot de F-16. Fata lui era ascunsa, iar fortele aeriene afirma ca au ascuns numele si indicativul de apel ale pilotului din motive de securitate.

„Odata cu sosirea echipamentelor occidentale, situatia cu desfasurarea misiunilor de acoperire cu avioane de vanatoare s-a imbunatatit”, a spus pilotul in ucraineana. „Acum avem arme diferite, mai multe arme de inalta calitate. Si rusii inteleg asta”, a continuat el.

El a spus ca Ucraina si-a trimit avioanele de lupta F-16 americane si avioanele Mirage 2000-5 franceze in mai multe confruntari.

„Cand ne-au vazut, au inceput sa se retraga. Le este frica sa se apropie de noi”, a adaugat el. „La urma urmei, exista si o persoana vie care sta acolo, care nu vrea sa moara”, a mai spus pilotul.

Pilotul a spus ca Ucraina si-a folosit F-16 pentru lovituri tactice, cu precizia „unui bisturiu”, in timp ce MiG-29, Su-24 si Su-27 sovietice au fost desemnate sa suprime tinte precum „ciocanele si barosul”.

Avioanele sovietice ale Ucrainei sunt adesea trimise sa bombardeze tinte rusesti la distanta apropiata, ceea ce inseamna ca pilotii trebuie sa zboare „periculos de aproape de linia frontului”.

In consecinta, Ucraina trimite F-16 si Mirage pentru a oferi acoperire avioanelor sovietice, a spus el.

Acest stil de atac a schimbat modul in care trupele Moscovei reactioneaza, a adaugat pilotul.

„Ei cunosc aproximativ caracteristicile tehnice ale armamentului nostru. Ei stiu unde sa avanseze, unde sa se retraga”, a spus el, adaugand ca Ucraina a incercat sa exploateze aceste lacune.

Pilotul a mai spus ca F-16 si Mirage au oferit Ucrainei capacitatea de a efectua lovituri „foarte, foarte precise”.

„Daca vrem, racheta noastra poate zbura direct prin fereastra cuiva”, a adaugat el.

F-16 este un design mai vechi conform standardelor occidentale – cu peste 50 de ani de serviciu – dar este inca apreciat de Ucraina pentru capacitatea sa de a transporta si lansa o gama larga de munitii NATO ghidate de precizie impotriva tintelor aeriene si terestre.

Acestea includ Joint Direct Attack Munition-Extended Range, care are o raza de actiune de 80 de km, si AIM-120, o racheta cu raza medie de actiune lansata aerian care elimina alte tinte aviatice. Ucraina are ambele arme.

Aceasta capacitate inseamna ca F-16 poate fi un instrument versatil pentru lupta impotriva altor avioane, pentru a efectua lovituri la sol sau pentru a suprima apararea antiaeriana rusa.

Unele dintre avioanele sale sovietice, cum ar fi MiG-29, sunt, de asemenea, avioane de lupta multirol, dar F-16 are sisteme radar, de bruiaj electronic si raza de actiune mai bune. In ianuarie, Ucraina a declarat ca unul dintre pilotii sai a distrus sase rachete rusesti intr-o singura iesire.

Dassault’s Mirage este o alta aeronava cu experienta dovedita in lupta, care este trimisa in Ucraina, desi se limiteaza in general la tragerea de munitii franceze.

Kievul primeste avioane F-16 de la aliatii europeni din vara anului trecut si a primit prima transa de Mirage din Franta in februarie.

Ucraina nu a divulgat numarul de avioane pe care le-a primit. Tari, inclusiv Belgia, Tarile de Jos si Danemarca, s-au angajat sa livreze Ucrainei peste 100 de F-16, dar intregul proces poate dura de la luni la ani.

Totusi, Ucraina trebuie sa fie atenta cu valoroasele sale avioane occidentale. Sistemele antiaeriene ale Rusiei, cum ar fi S-400, este formidabil, iar pilotii ucraineni limiteaza altitudinea sau raza de zbor pentru a reduce expunerea la acestea.

Kievul a pierdut deja un F-16 cand un pilot de top s-a prabusit in august in timp ce lupta cu rachete de croaziera si drone in apropierea capitalei.

La inceputul acestei luni, mai multe canale Telegram pro-Kremlin au declarat ca un alt F-16 a fost doborat in ​​regiunea Sumi. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins afirmatia atunci cand a vorbit cu jurnalistii pe 19 martie.

„Rusii mint ca au doborat ceva acolo, nu au doborat nimic”, a spus el.

Zelenski a spus ca Ucraina are nevoie de 128 de avioane F-16 pentru a lupta eficient impotriva Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: