Pilot ucrainean, fascinat de ce poate face avionul F-16: „Este ca un briceag elvetian”. Cum decurg antrenamentele din Romania

externe

Marcel Ciolacu, antrenare, piloti ucraineni, avioane de lupta, F-16, Romania

Pregatirea completa a unui pilot de vanatoare F-16 poate dura ani de zile. „Moonfish” – un aviator militar ucrainean – are la dispozitie aproximativ sase luni, relateaza CNN despre antrenamentele ucrainenilor. Reamintim ca pilotii ucraineni sunt instruiti la baza Fetesti din Romania.

Moonfish este porecla unui pilot ucrainean care se antreneaza pentru a pilota avionul multirol proiectat de Statele Unite. El a vorbit cu CNN prin Zoom dintr-o locatie nedezvaluita, unde se afla in a doua luna de antrenament.

„F-16 este ca un briceag elvetian”, a declarat Moonfish, care a cerut sa fie identificat prin porecla sa din motive de securitate operationala. „Este o arma foarte buna care poate indeplini orice misiune”, a mai spus el.

F-16 poate oferi acoperire aeriana pentru trupe, poate ataca tinte la sol, poate ataca avioane inamice si poate intercepta rachete.

„Am fi avut nevoie de mult timp sa studiem complet avionul pe timp de pace, dar acum nu avem timp”, a spus el, adaugand totusi ca este suficient sa fie stapanite capacitatile de baza pentru a apara spatiul aerian al Ucrainei.

In august, dupa luni de lobby din partea Kievului, SUA s-au angajat sa aprobe transferul de avioane de lupta de generatia a patra catre Ucraina. Dar Kievul nu se asteapta sa primeasca avioanele pana la inceputul anului viitor, iar pilotii si echipajele de la sol trebuie sa finalizeze pregatirea formala pentru a opera avioanele.

La mai bine de 20 de luni de la invazie, Rusia isi mentine superioritatea aeriana asupra Ucrainei. Iar trupele ucrainene au luptat – si au murit – intr-o contraofensiva zdrobitoare fara sprijinul aerian de care liderii sai spun ca au nevoie.

„Chiar daca presupunem ca razboiul se termina maine, intelegem cu totii ca va fi doar o perioada de asteptare pentru urmatoarea runda”, a declarat Moonfish. „Trebuie sa construim o putere aeriana adecvata cu avioane occidentale si personal antrenat eficient. Acesta va fi cel mai mare factor de descurajare – astfel incat 24 februarie [invazia Rusiei de anul trecut] sa nu se mai repete”, a mai spus el.

Iurii Ihnat, purtatorul de cuvant al Comandamentului Fortelor Aeriene din Ucraina, spune ca sase luni sunt suficiente pentru a antrena piloti care sa sprijine trupele de la sol si sa ajute la obtinerea superioritatii aeriene impotriva Rusiei.

De asemenea, Ucraina are nevoie de noile avioane de lupta pentru a ajuta la abordarea unui alt set de amenintari: rachetele si dronele rusesti. Iarna trecuta, Moscova a desfasurat o ampla campanie pentru a paraliza infrastructura energetica a Ucrainei. Pe masura ce se apropie iarna, exista in continuare ingrijorari ca rachetele si dronele rusesti vor face din nou ravagii.

Comandantul Fortelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, a declarat pentru CNN ca apararea aeriana ucraineana distruge in medie aproximativ 75% din rachetele de croaziera si dronele de atac care se apropie, dar ca restul armelor ajung totusi la tinte.

„Avem nevoie disperata de sisteme suplimentare de aparare aeriana – cu raza scurta, medie si lunga de actiune, precum si de avioane moderne – pentru a proteja tara si a obtine superioritatea aeriana asupra teritoriilor ocupate”, a declarat Olesciuk.

Inventarul de avioane din epoca sovietica al Ucrainei este imbatranit, unele dintre avioanele Fortelor Aeriene in serviciu fiind de aproximativ doua ori mai batrane decat pilotii lor.

„Inca pastram aceste avioane in stare buna, dar trebuie sa intelegem ca misiunile [efectuate de] pilotii nostri in echipamente sovietice sunt mortale”, a declarat Olesciuk. „Si ii pierdem pe cei mai buni dintre ei”, a continuat el.

Trupele de la sol asteapta, de asemenea, F-16. Comandantul adjunct al Brigazii a treia de asalt, caruia i se spune „Mose”, a declarat pentru CNN ca, avand F-16 in aer, ar fi mult mai usor pentru infanterie sa isi indeplineasca misiunile.

„Pentru infanterie, aceste avioane sunt extrem de importante, in primul rand, in operatiunile ofensive si in avansari”, a spus el. „Avioanele ne vor permite sa obtinem o pozitie dominanta in aer si sa sprijinim infanteria care avanseaza. Un F-16 poate lovi tinte terestre inamice si poate distruge sau intrerupe logistica inamicului”, a mai spus el.

Moonfish, anterior comandant al unei escadrile de avioane de vanatoare MiG-29 de conceptie sovietica, a declarat ca a iesit din simulator si a urcat in cabina unei aeronave reale. Este nevoie de ceva timp pentru a te obisnui, a spus el.

„Carlinga este destul de inghesuita”, a spus el.

Lasand la o parte ergonomia, pilotul ucrainean a spus ca avionul este mai sofisticat in ceea ce priveste avionica si foarte simplu in ceea ce priveste controlul si interfata.

„[F-16] este foarte manevrabil. Te incurajeaza sa pilotezi intr-un stil agresiv”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: