Pilotii ucraineni vor fi instruiti sa opereze pe F-15 si F-16, anunta SUA. Semnal ca Ucraina va primi avioane de lupta americane performante

externe

Seful de stat-major al fortelor aeriene americane, generalul Charles „CQ” Brown, a declarat miercuri agentiei Reuters ca Statele Unite si aliatii lor incep sa studieze posibilitatea de a instrui piloti ucraineni, in cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviatie militara a Ucrainei.

Cu ajutorul armelor antiaeriene furnizate de Occident, ucrainenii au reusit sa impiedice Rusia sa isi foloseasca aviatia mult mai avansata pentru a domina spatiul aerian al tarii lor. Ucraina a incercat in acelasi timp sa depaseasca dependenta de avioanele rusesti, obtinand aeronave de lupta americane si instruirea pilotilor care sa le foloseasca. Kievul a anuntat public ca spera sa primeasca avioane F-15 si F-16.

Brown, care este si pilot, a recunoscut ca discutiile intre militarii americani si aliati pe tema respectiva sunt deja in curs. El a apreciat ca este nevoie de un plan pe termen lung, insa nu a confirmat ca s-ar fi luat vreo decizie.

Cu cateva zile inainte de comentariile generalului, Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a aprobat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea pilotilor ucraineni si a personalului de intretinere din Ucraina pe avioane de lupta americane. Masura mai are insa de depasit obstacole inainte de implementare.

Brown nu a dorit sa discute despre legislatie sau sa speculeze despre termene si despre tipurile de aeronave occidentale cele mai potrivite pentru Ucraina. El a subliniat insa ca instruirea pilotilor ucraineni este o problema complexa, in care trebuie sa tina cont de starea de razboi si de capacitatea Kievului de a retrage din lupta piloti pentru a-i trimite la antrenamente indelungate.

Intrebat cat ar dura trecerea unui pilot ucrainean la mansa unui avion de lupta american, generalul a observat ca pilotii americani pot schimba tipul de avion cu care zboara in doua pana la patru luni. Transferul de la un sistem sovietic ar fi insa „ceva mai greu”, a apreciat el. Ar fi utila experienta statelor membre ale NATO care au facut deja tranzitia respectiva. Acestea „ar putea intr-adevar sa aiba lectii invatate care le pot fi folositoare ucrainenilor”, a mai spus comandantul.

Mai mult despre:

Comentarii: