Pippidi revine: „Dosarul 10 August este politic, era proces politic”. O felicita pe judecatoarea care a clasat definitiv dosarul

analize

Politologul Alina Mungiu Pippidi sustine ca dosarul „10 August” este unul politic si o felicita pe judecatoarea care l-a clasat definitiv. „O judecatoare curajoasa”, subliniaza Pippidi.

„Dupa cum am scris de mai multe ori, dosarul politic 10 august nu avea cum sa prinda aripi intr-o tara unde mai exista independenta judiciara, si nici nu a prins.

(…) Dupa multa ezitare, o judecatoare curajoasa de la Tribunalul Bucuresti a dat decizia inevitabila, inchiderea finala si definitiva. Dupa care s-au pronuntat cerind interventie o suma de analfabeti ai statului de drept. Numele lor il stiti, ca pe baza presupunerii ca voi, publicul lor, sunteti o adunatura de cretini care iubeste statul de drept dar nu e stie ce e acela, au iesit pe la televizoare – sefii de guvern si de stat, plus parasutistii in functii Vlad Voiculescu si Clotilde Armand. Unii parlamentari PNL au cerut sa intervina Inspectia Judiciara, ca ei cred ca aceea rejudeca spetele.

Premierul si prezidentul au gasit un tap ispasitor, pe ministrul Justitiei, care mai are ceva urme de jena constiotutionala, drept pentru care a trebuit sa i se dea ordin pe fata sa intervina. Interventia politica in justitie e astfel ceruta pe fata in cazul tribunalelor, si probata la procuratura – problema nu e ca Iohannis a numit-o pe dna de la DIICOT, Hossu sau cum o chema-o, fara merit, ci ca ea a intors un dosar cand el si-a manifestat public dezaprobarea, contra deciziei procurorilor de caz. Nu mai e vorba doar de Curtea Constitutionala, dam de pamant si cu Tribunalul Bucuresti”, arata Pippidi.

(…) Inaintea acestor politicieni, numai Basescu a mai calarit cu atata succes si oportunism cauza anticoruptiei si integritatii publice. Ca atare, nici o mirare ca Elena Udrea si restul familiei extinse a fostului presedinte blestema justitia in termenii cei mai mahalagesti, acuma ca i-a ajuns si pe ei, desi cu totul partial fata de ce au facut. Cine se aseamana se aduna!

„Ca sa ne intelegem, ce a murit si nu poate fi resuscitat daca nu calcam statul de drept si independenta justitiei in picioare este dosarul politic 10 august, cel in care se cauta condamnarea penala a sefilor ca jandarmeria nu a reusit marele spagat de a extrage violentii dintre cei care nu se delimitau de ei dupa ora la care mitingul nu mai era legal. Nimeni nu opreste pe cine are cauze private (nu era violent si a luat bate pe spinare) sa si le judece, nu am nici o indoiala ca ocupantii taxiului care au fost trasi afara si loviti de jandarmi ar castiga orice cauza civila si s-ar alege cu despagubiri.

Dar procese politice noi nu mai tinem in Romania de multi ani, si Iohannis stie foarte bine. Dar cum sa iei inapoi intoxicarea atitor fraieri care chiar au crezut ca diaspora organiza acea manifestare, si nu guvernantii de azi, care se uscau prin opozitie, si ca aceea a fost represiune, si nu o interventie cum poti vedea in fiecare weekend la Paris? Trebuie sa le spui ceva, si e de speriat ca poti spune – Bai ministru al Justitiei, intervino tu in justitie! Si nimeni nu baga de seama ca e ceva anormal”, a scris Pippidi in Romania Curata.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat vineri ca nu poate considera in niciun caz ca presedintele Klaus Iohannis este responsabil in vreun fel de ce s-a intamplat cu dosarul „10 august”, legat de protestele din 2018.

„In niciun caz nu pot considera ca presedintele Klaus Iohannis este responsabil in vreun fel de ce s-a intamplat cu dosarul ’10 august’ – nici direct, nici indirect. Este foarte important sa vedem ca sunt oameni politici care isi doresc sa se intample lucruri in zona justitiei. (…) Oamenii politici au o sustinere din partea electoratului si reprezinta societatea si trag semnale de alarma. Este important sa ne ascultam unii pe alti si sistemul judiciar sa asculte societatea civila, sa asculte si oamenii politici pana la urma, in sensul in care sunt semnale de ingrijorare, dar si invers”, a declarat Stelian Ion la Ministerul Justitiei.

El a adaugat ca are o relatie institutionala „foarte corecta” cu presedintele Iohannis.

„Cu privire la domnul presedinte, am o relatie institutionala foarte buna, foarte corecta. Am apreciat intotdeauna linia pe care a mers in acesti ani si avand o institutie prezidentiala puternica, am reusit sa ne mentinem pe linia de plutire. Restul discutiilor, chestiuni de nuanta, de interpretari nu cred ca isi au rostul acum. (…) Suntem de aceasi parte si vrem sa mearga lucrurile bine in aceasta tara”, a spus ministrul Justitiei.

Stelian Ion a precizat totodata ca daca va considera ca o anumita persoana este responsabila pentru dosarul ’10 august’ sau pentru anumite chestiuni care nu au functionat bine, va transmite acest lucru ca institutiile care au competenta pe acest domeniu.

Mai mult despre:

Comentarii: