Pippidi sustine ca violentele de la Washington sunt „un 10 august american”. O teorie similara a lansat si Ciolacu

politica

Alina Mungiu Pippidi spune despre incidentele violente de la Washington ca sunt „un 10 august american”. O comparatie similara a factut recent si seful PSD, Marcel Ciolacu.

„Daca vreti neaparat sa faceti vreo comparatie cu Romania, desi nu va sfatuiesc, mai degraba ati vazut un 10 august american: cei care nu au cistigat alegerile nu se impaca cu puterea care ocupa sediul puterii, protesteaza pasnic in majoritate pina cind niste descreierati sau diversionisti ocupa cladirea impingindu-se cu fortele de securitate si, vazind ca e usor sa intri, lasind la final patru morti din rindurile lor si multi gazati. Astea sunt faptele, restul sunt interpretari – americanii dadeau o lovitura de stat contra puterii legitim alese, conform presei anti-Trump, iar protestatarii liberali si ciolosisti din Bucuresti isi manifestau dreptul legitim de a incerca sa intre in palatul Victoria ca sa protesteze, conform Euronews.

Comparatia serveste doar ca sa aratam cit de mult a pierdut publicul romanesc orice apetenta pentru fapte si ca atare ce usor de manipulat a ajuns…”, a scris Pippidi pe site-ul Romania Curata.

Iulian Fota a avut zilele trecute o replica dura dupa ce in Romania au aparut comparatii intre violentele de la Washington si protestul din 10 August 2018 din Piata Victoriei.

„Sa compari ce am avut ieri la Washington cu 10 August este o ticalosie. La 10 August, in Bucuresti, lumea civilizata si onesta din strada a avut dreptate, aparand democratia, in timp ce extremistii din cladirea Guvernului greseau. La Washington a fost exact pe dos. Extremistii americani din strada au gresit grav si cei din Capitoliu, din cladire, aparau democratia. La Bucuresti, jandarmii au fost de partea gresita, protejand trumpistii nostri, la Washington, politia a aparat democratia si statul.

A doua comparatie gresita este cea cu BLM. Extremistii de ieri aparau o minciuna, alegerile furate. BLM militeaza pentru o problema reala si inca nerezolvata. Stop manipularii!”, a scris Fota pe Facebook.

Intrebat miercuri seara, la Antena 3, daca se astepta la violentele de la Washington, Ciolacu s-a gandit sa faca o comparatie cu violentele din 10 August de la Bucuresti insa a gresit data.

„Categoric nu, nu se astepta nimeni. Stau sa ma intreb de unde sunt efectele. Este aceasta suspiciune majora de fraudare si o campanie dura cu multa ura, asta e efectul la populatie. Nu ma asteptam sa se intample asta in SUA. Daca s-ar fi intamplat asa ceva in Romania? Presupun ca depaseste 6 august”, a spus Marcel Ciolacu.

Ulterior, Ciolacu a mai spus ca „abuzul de putere” si refuzarea rezultatelor alegerilor reprezinta „o practica” pentru politicienii de dreapta, inclusiv din Romania.

Acesta a facut declaratiile in contextul protestelor de la Washington.

”Sunt ingrijorat de evenimentele din Washington. Democratia americana merita mai mult. Este timpul pentru responsabilitate. Asta se intampla atunci cand un om vrea toata puterea si divizeaza societatea. Abuzul de putere si refuzarea rezultatelor alegerilor a (au – n.red) devenit o practica pentru politicienii de dreapta, inclusiv din Romania. Sunt convins ca democratia americana va trece peste asta. Salut discursul serios si apelul la calm al presedintelui – ales Joe Biden”, a scris agramat Ciolacu pe Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: