Planul islamistului Erdogan a reusit. Bruxelles-ul anunta ce a decis in privinta aderarii Turciei la Uniunea Europeana

externe

Turcia sub presedintia lui Recep Tayyip Erdogan a intors spatele aderarii la Uniunea Europeana, cel putin pentru moment, a estimat comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri in vederea extinderii, Johannes Hahn, citat marti de Reuters, scrie Agerpres.

Dupa ani intregi de blocaj in demersurile pentru aderarea Turciei la blocul comunitar, guvernele din Uniunea Europeana afirma ca procesul este esuat, principalele motive fiind legate de reprimarea opozitiei de catre Erdogan si de eforturile acestuia de a concentra intreaga putere.

”Pentru toata lumea este clar ca, cel putin in prezent, Turcia se indeparteaza de perspectiva europeana. In centrul relatiei noastre trebuie sa fie altceva”, a declarat Hahn intr-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii sefilor diplomatiilor din statele UE, desfasurata in Malta saptamana trecuta.

”Trebuie sa vedem ce poate fi facut in viitor si daca putem relua un gen de cooperare”, a afirmat comisarul european, care a precizat ca nu a mai avut intalniri pe subiecte economice cu oficiali turci incepand din ianuarie anul trecut.

Procesul de aderare la UE nu este oficial inghetat, dar membrii Parlamentului European au cerut saptamana trecuta oprirea negocierilor, unii dintre ei estimand ca Turcia nu mai respecta criteriile democratice pentru a putea fi considerata candidata la aderare, nemaivorbind de membru cu drepturi depline al UE.

Intr-un interviu acordat recent agentiei de presa britanice, Erdogan a spus ca Turcia nu va astepta la usa Europei la nesfarsit si se va retrage din negocierile de aderare daca persista ceea ce el a numit ascensiunea islamofobiei si ostilitatea unora dintre statele membre.

In vederea clarificarii statutului Turciei, Hahn a anuntat ca le va prezenta guvernelor statelor membre, la inceputul anului viitor, un raport. Lipsa urgentei indica ezitarea statelor UE de a supara Ankara, dat fiind faptul ca ele se bazeaza pe Turcia pentru a tine migrantii departe de Europa, sunt de parere diplomati europeni.

Totusi, Johannes Hahn a afirmat ca restrictiile impuse libertatii presei, incarcerarile in masa si limitarea drepturilor civile fac aproape imposibil pentru Turcia in prezent sa indeplineasca criteriile de aderare la UE.

El a subliniat ca regulile UE ‘nu sunt negociabile’ si ca blocul comunitar nu va ‘decupla situatia drepturilor omului’ de tratativele cu Ankara. ”Nu exista nicio versiune a democratiei turce. Exista doar democratie. Turcii au exact aceleasi drepturi ca europenii de a trai in libertate”, a mai spus Johannes Hahn.

O majoritate de 51,4% dintre turci a votat, pe 16 aprilie, pentru extinderea prerogativelor executive ale presedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul acuzatiilor de frauda formulate de opozitia turca.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: