Planul Budapestei de a intari apararea „suveranitatii” inspaimanta ONG-urile si presa independenta

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri europene, deblocare, Ungaria

Militantii maghiari pentru drepturile omului isi exprima temerile cu privire la o noua legislatie despre care spun ca ar putea exercita o presiune mai mare asupra mass-media independente si a grupurilor societatii civile, relateaza The Guardian.

Proiectul de lege, pe care partidul Fidesz, aflat la putere in Ungaria, este asteptat sa il prezinte marti, ar urma sa propuna crearea unui nou birou insarcinat cu investigarea activitatilor care ameninta „suveranitatea” Ungariei.

Guvernul a oferit putine detalii despre planurile sale. Dar conducerea Fidesz a indicat ca noua legislatie s-ar putea aplica finantarii externe a partidelor politice si, eventual, a institutiilor media si a organizatiilor societatii civile pe care le-a acuzat ca actioneaza sub influenta Washingtonului si/sau a Bruxelles-ului.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care si-a petrecut mai mult de un deceniu consolidand puterea si extinzand influenta partidului sau asupra tuturor aspectelor vietii publice, a promovat mult timp ideea ca entitatile straine se amesteca in politica ungara si ca criticii sai actioneaza impotriva interesului national.

In 2017, Ungaria a aprobat o lege anti-ONG, despre care guvernul a sustinut ca a fost conceputa pentru a asigura transparenta grupurilor care primesc donatii din strainatate. Ulterior, Curtea de Justitie a UE a decis ca legea a incalcat drepturile maghiarilor.

In ciuda esecurilor juridice si a criticilor internationale, premierul a continuat sa sustina ca criticii sai interni sunt controlati de forte externe.

„Ei au spus deschis ca doresc o schimbare de guvern in Ungaria. Au folosit toate mijloacele de coruptie politica pentru a finanta opozitia maghiara”, a declarat Orban intr-un discurs din vara anului trecut.

La o reuniune de partid din septembrie, premierul s-a plans de finantarea din strainatate, vorbind despre grupuri ale societatii civile si mass-media „finantate de Bruxelles sau prin reteaua Soros”.

Acum, in timp ce Ungaria intra in campanie electorala inaintea alegerilor pentru Parlamentul European si a alegerilor municipale de anul viitor, jurnalistii si grupurile de monitorizare din Ungaria se tem ca guvernul ar putea face un nou pas in campania sa de reducere la tacere a vocilor critice.

Conducerea Telex, una dintre putinele institutii media independente ramase in Ungaria, a emis recent un avertisment public potrivit caruia, „sub pretextul protejarii suveranitatii”, guvernul lui Orban „a declarat razboi presei critice”.

Sustinatorii drepturilor spun ca noua legislatie face parte dintr-un proces de lunga durata, in timp ce Orban incearca sa isi consolideze controlul.

„Temerea noastra bine intemeiata este ca aceasta viitoare legislatie se va incadra in actuala tendinta de actiuni guvernamentale care incearca sa limiteze participarea la viata publica si functionarea presei libere”, a declarat Stefania Kapronczay, director de strategie la Uniunea Maghiara pentru Libertati Civile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: