externe

Planul ministrilor de interne SPD din landurile germane de a incapacita AfD, cum vor sa schimbe legile: „AfD ataca democratia din interior”

Luni, ministrul federal de interne Nancy Faeser (SPD) se va intalni cu colegii sai social-democrati din landuri. In centrul conferintei de la Ohrdruf, in Turingia, se vor stabili planurile de lupta impotriva extremistilor. Proiectul unei declaratii de trei pagini, consultat de Der Spiegel, enumera opt puncte. Este un program de lucru pentru ministrii de interne social-democrati, federal si ai landurilor.

De exemplu, social-democratii vor sa sporeasca controlul asupra personalului parlamentarilor AfD. Punctul unu al documentului, care este responsabilitatea lui Faeser, a ministrului de interne din Turingia, Georg Maier si a celui din Hamburg, Andy Grote, prevede urmatoarele: „Pentru a proteja integritatea parlamentelor, membrii miscarilor anticonstitutionale si alti extremisti trebuie sa fie exclusi de la accesul la documente si informatii confidentiale”.

Prin urmare, „sustinem consideratiile care prevad dezvaluirea angajatilor grupurilor parlamentare si a parlamentarilor si, daca este necesar, verificari de securitate a acestora, inclusiv o interogare periodica la Oficiul pentru Protectia Constitutiei”, se mai arata in document.

Ministrii SPD sustin propunerea de a pune politia Bundestagului pe o baza legala. O astfel de lege ar putea reglementa apoi si competentele de a efectua controale de securitate asupra angajatilor, spun ei.

„AfD ataca democratia din interior”, spune ministrul de interne din Turingia, Maier. „Daca extremistii sunt infiltrati in parlamente in calitate de angajati, trebuie sa punem capat acestei situatii”, a mai spus el.

Ministrii de interne din asa-numitele state A sunt, de asemenea, in favoarea inaspririi pedepselor pentru mituirea parlamentarilor si a crearii unei noi infractiuni legata de reprezentarea ilegala a intereselor. Toate acestea pleaca de la scandalurile din jurul candidatilor de top ai AfD pentru alegerile europene, Maximilian Krah si Petr Bystron.

Un alt punct prevede ca accesul dusmanilor Constitutiei la functiile democratice alese trebuie „impiedicat cat mai eficient posibil din punct de vedere constitutional”.

Ministrii de interne ai SPD propun sa se examineze in ce alte cazuri pot fi excluse persoanele de la dreptul de a candida la alegeri, cum ar fi incitarea la ura sau utilizarea simbolurilor organizatiilor anticonstitutionale.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

BREAKING A fost retinut de DNA seful Politiei Cluj, acesta este nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus. Si seful politiei rutiere din Cluj a fost retinut

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Directiei…

31 de secunde ago

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

2 ore ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

58 de minute ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

O oră ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

2 ore ago