Planul murdar al PSD pentru 2019. CCR il va suspenda pe Iohannis, nu Parlamentul: „Va constata interimatul functiei”

politica

Fostul membru CSM Adrian Toni Neacsu arata, printr-un mesaj pe Facebook, ca refuzul presedintelui de a numi cei doi ministri la Dezvoltare si Transporturi echivaleaza cu imposibilitatea temporara de a-si exercita functia, drept pentru care CCR este indrituita sa constate interimatul functiei. Neacsu are o relatie foarte apropiata cu Liviu Dragnea, el aparand-o in procesul intentat de DNA pe fosta sotie a sefului PSD.

„Refuzul deliberat al Presedintelui de a-si indeplini obligatiile constitutionale echivaleaza cu o imposibilitate temporara, din motive subiective, de exercitare a functiei, ceea ce justifica constatarea de catre Curtea Constitutionala a interimatului functiei, potrivit art. 98 alin 1 din Constitutie. Decizia interimatului este una juridica si constitutionala, nu politica, obligatorie, daca se constata existenta intreruperii in activitatea Presedintelui Romaniei, iar nu facultativa. Nu este o suspendare a Presedintelui, nu are drept urmare un referendum si dureaza doar cat timp presedintele refuza sa-si indeplineasca atributiile”, a scris pe Facebook fostul membru CSM Adrian Toni Neacsu, citat de Mediafax.

Acesta a indrodus in mesajul sau, un paragraf dintr-o decizie a Curtii Constitutionale din Republica Moldova (din octombrie 2017), care arata: „Curtea Constitutionala a retinut ca inactiunea institutiei prezidentiale, prin neexercitarea atributiilor fie pentru motive obiective, fie pentru motive subiective, prin refuzul deliberat de a exercita atributiile, are consecinte identice, adica blocarea altor institutii. Asadar, Curtea a statuat ca in cazul refuzului deliberat al Presedintelui de a-si exercita atributiile consecintele sunt identice cu cele ce survin in cazul imposibilitatii exercitarii atributiilor pentru motive obiective, astfel, solutionarea acestor situatii trebuie sa fie identica, adica instituirea interimatului”.

Intr-o postare anterioara, tot pe Facebook, Toni Neacsu a subliniat ca presedintele se afla in greva prezidentiala: „Presedintele Johannis se afla de ceva vreme in greva prezidentiala nedeclarata. Refuza sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, motivand nevoia de reflectie si de analiza prelungita”.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, vineri, ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat-o ca nu va da curs numirilor celor doua propuneri de la Dezvoltare si Transporturi, chiar daca CCR a stabilit ca exista un conflict de natura juridica si trebuie emise decretele de constatare a vacantarii celor 2 functii. CCR a decis, pe 19 decembrie, cu privire la admiterea conflictului juridic intre Guvern si Presedintie ca seful statului Klaus Iohannis este obligat „sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru” si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: