Planul PSD pentru urmatoarele saptamani. Cum vrea sa o tina pe Dancila la Palatul Victoria pana dupa prezidentiale

analize

PSD are de gand sa o tina pe Viorica Dancila la Palatul Victoria pana dupa alegerile prezidentiale. In acest sens are deha un plan prin care se va folosi de instrumentele parlamentare pentru a impiedica cat mai mult instalarea unui nou guvern.

Surse politice, citate de Adevarul, anunta ca PSD are un plan bine elaborat pentru a se asigura ca Dancila ramane in continuare la Palatul Victoria pentru a putea alimenta baronimea cu bani de la Ministerul Dezvoltarii exact in campania electorala.

Premierul desemnat Ludovic Orban va merge la mijlocul saptamanii viitoare in Parlament pentru a prezenta programul de guvernare si lista de ministri. Potrivit legii, Parlamentul trebuie sa acorde apoi votul de incredere in maximum 15 zile. Inainte de votul final, ministrii propusi vor fi audiati in Comisiile de specialitate, multe dintre ele conduse de senatori si deputati PSD.

Calendarul audierilor si al votului final va fi stabilit de Birourile Permanente (BPR) ale celor doua Camere – conducerea reunita a Parlamentului. In total, 26 de alesi:13 de la PSD, 12 de la Opozitie si un deputat al minoritatilor nationale – Dragos Zisopol, reprezentantul comunitatii elene.

In mod normal, Zisopol ar trebuie sa voteze de partea noii Puteri, insa surse din PSD sustin ca ar putea lipsi subit de la sedinta in care se va hotari calendarul. Astfel, PSD ar avea majoritate sa impuna pasii procedurali. In cazul in care Zisopol nu tradeaza, PSD si Opozitia unita ar ajunge la egalitate. PNL mizeaza pe presiunea publica si politica pentru a impune audierea ministrilor intr-o singura zi si imediat votul final, astfel incat Viorica Dancila sa fie debarcata de la Palatul Victoria vinerea viitoare, exact la mijlocul campaniei electorale pentru Cotroceni. Aruncarea PSD in Opozitie dupa 7 ani si jumatate de guvernare ar fi o lovitura de imagine pentru Klaus Iohannis inainte de scrutin.

In prima faza, pesedistii vor sa intinda audierea ministrilor PNL pe mai multe zile, desi vor fi doar 15 portofolii in noul Guvern. Apoi, PSD ar vrea ca votul final sa fie programat exact in ultima zi permisa de Regulament. Asta ar insemna ca investirea Guvernului Orban sa fie programata pe 7 noiembrie, cu trei zile inainte de primul tur al prezidentialelor. Potrivit surselor citate, liderii PSD se bazeaza pe faptul ca Opozitia nu va reusi sa stranga din nou o majoritate parlamentara (233 de voturi), astfel incat sedinta de plen nu se va putea tine din lipsa de cvorum.

Apoi, Viorica Dancila va acuza Opozitia ca nu e in stare sa instaleze un nou Guvern, desi a trantit Executivul PSD. Pe final de campanie, esecul PNL ar putea aduce puncte electorale pentru Dancila, spera strategii PSD. PSD va boicota sedinta de vot final, deci Opozitia trebuie sa stranga minimum 233 de voturi pentru cvorum – jumatate plus unu din numarul total de parlamentari. Ulterior, PNL are nevoie tot de 233 de voturi favorabile pentru instalarea Guvernului Orban.

In cazul in care nu va fi cvorum de sedinta, votul se amana. PSD mizeaza pe faptul ca in perioada dintre cele doua tururi de scrutin va bate vantul in Parlament, deci sansele ca Romania sa aiba un nou Guvern inainte de turul doi sunt mici.

Interimatul Vioricai Dancila expira exact dupa alegerile prezidentiale, deci Parlamentul va trebui sa voteze un nou Guvern. De ce tine mortis Viorica Dancila sa ramana la Palatul Victoria? Ca premier interimar, poate adopta in continuare Hotarari de Guvern, astfel incat sa-i alimenteze pe primarii PSD cu bani de la Ministerul Dezvoltarii. Suportul financiar ar veni exact intre cele doua turui de scrutin, cand miza va fi cu atat mai mare. Viorica Dancila e dependenta de mobilizarea liderilor PSD din teritoriu pentru a prinde finala cu Klaus Iohannis.

Mai mult despre: ,

Comentarii: