Planul USR: Cum ar putea toti copiii romani din diaspora sa invete limba romana (P)

politica

Catalin Drula

USR se lupta pentru ca cei 500.000 de copii romani, plecati cu parintii lor in Uniunea Europeana, sa primeasca o sansa reala la educatie in limba romana.

Datele oficiale arata ca, in ultimii 14 ani, aproape jumatate de milion de copii romani s-au nascut in afara tarii. Sunt deja 6 milioane de romani pentru care limba materna a ramas cea mai stransa legatura cu tara in care s-au nascut. Dar si legatura aceasta, parte din identitatea lor, risca sa devina tot mai subtire. Sutele de mii de elevi romani care invata in scolile din strainatate nu au sansa sa studieze limba familiei lor, cu profesor, la scoala. Asta, cu toate ca Uniunea Europeana le protejeaza acest drept.

Cadrul legal al Uniunii Europene prevede dreptul copiilor muncitorilor expati de a invata limba si cultura tarii de origine, insa implementarea acestei directive europene este neglijata in unele state membre.

USR vrea ca toti copiii romani din diaspora sa poata sa invete limba romana

In multe orase europene in care romanii au format comunitati mari, parintii s-au organizat singuri ca sa asigure cursuri de limba si cultura romana pentru copii. In unele orase, parintii au format asociatii si s-au adresat autoritatilor pentru a primi sprijin, dar s-au lovit de tot felul de cerinte absurde. Un exemplu este orasul Munchen din Germania, unde copiii romani nu pot beneficia de cursuri de limba romana la scoala. Un alt exemplu este orasul Anvers din Belgia.

Europarlamentarii Dreapta Unita vor solicita in Parlamentul European revizuirea Directivei Europene 77/486/EEC pentru a defini un mod unitar de implementare in toate statele UE. De exemplu, pornind de la un prag numeric stabilit la nivel european, fiecare stat sa fie obligat sa includa cursuri de limba si civilizatie materna pentru copiii muncitorilor expati proveniti din alte state membre ale UE.

Copiii romani din diaspora pot sa invete in limba romana in doar 7 tari din UE

Romanii au devenit principala minoritate nationala in multe state UE, iar Uniunea Europeana trebuie sa le ofere acestora sansa de a-si invata limba si cultura. In prezent, in sapte tari europene beneficiaza de cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca, oferit prin Institutul Limbii Romane.

„In prezent, copii din sapte tari europene beneficiaza de cursul de limba si cultura romaneasca, oferit prin Institutul Limbii Romane. Acest proiect trebuie extins in toate tarile in care exista o comunitate semnificativa de romani, sa devina un program durabil de legatura cu Romania. Este esential ca el sa continue si sa se dezvolte astfel incat sute de mii de copii romani din diaspora sa poata tine astfel legatura spirituala cu tara. Vrem ca acest curs sa nu poata fi desfiintat peste noapte din lipsa de fonduri sau din lipsa de viziune a vreunui ministru al Educatiei”, spune Radu Mihail, senator USR de Diaspora si candidat la alegerile europarlamentare din iunie 2024.

„De ce copiii romanii din Nord-Vestfalia au dreptul de a face cursuri de limba romana in scoli, iar romanii din Bavaria nu? Aceasta e intrebarea pe care mi-au adresat-o romanii din asociatia SGRIM in ianuarie, cand m-am intalnit cu ei. Ca europeana convinsa, cred in drepturile cetatenilor europeni, care trebuie oferite in egala masura tuturor si peste tot in Europa. Cred si ca Europa e mai puternica datorita diversitatii ei. Faptul ca legislatia europeana care prevede in prezent ca statele-gazda sa promoveze invatarea limbii si culturii de origine pentru copiii europenilor proveniti din alte state este implementata in mod neunitar creeaza doua categorii de cetateni europeni si submineaza coeziunea europeana. De aceea am propus imbunatatirea ei in programul USR pentru alegerile europarlamentare”, spune Alina Girbea, candidata la alegerile europarlamentare din 2024.

USR a pregatit un pachet de legi pentru o educatie fara granite

USR a lucrat la un intreg pachet legislativ pentru copiii romani din diaspora intitulat „O educatie fara granite”. Este nevoie ca educatia in limba romana sa devina o prioritate de stat, astfel incat copiii de peste granite sa isi pastreze legatura cu tara si sa se poata intoarce in Romania oricand doresc. Unul dintre proiectele USR introduce criterii clare pentru infiintarea scolilor romanesti din afara granitelor tarii, la solicitarea comunitatilor, astfel incat acestea sa nu mai fie doar proiecte pe hartie, cum s-a intamplat cu centrele comunitare si, in general, cu tot ce tine de diaspora.

De asemenea, proiectul USR extinde cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca oferite de Institutul Limbii Romane, tot la solicitarea comunitatilor. Totodata, statul roman trebuie sa sprijine si initiativele independente, plecand de la realitatea ca peste tot in lume sunt asociatii, organizatii de romani care au pus pe picioare cursuri, inclusiv scoli, de limba romaneasca in afara granitelor tarii si care au nevoie de recunoastere oficiala.

Lege USR adoptata: clase de acomodare pentru elevii din diaspora care se intorc in tara

Unul dintre proiectele USR care a devenit lege introduce clase de acomodare pentru elevii romani care se intorc din strainatate. Astfel, copiii vor beneficia de cursuri de limba, cultura si civilizatie romana, in paralel cu orele de curs obligatorii. Initiativa prevede pregatirea profesorilor si a psihopedagogilor pentru a raspunde nevoilor specifice ale acestora, precum si obligativitatea unitatilor de invatamant cu un numar mai mare de cinci elevi anterior scolarizati in strainatate de a elabora un plan pentru sprijinirea integrarii acestora, prin crearea unui pachet de actiuni de asistenta, consiliere psihopedagogica dedicata elevilor, ateliere, tabere si alte activitati extracurriculare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: