politica

Platim noi incompetenta lui Daea. Ministrul anunta ca Guvernul va da banii pe care el i-a pierdut la Bruxelles la negocierile pentru compensatiile acordate fermierilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca Guvernul va dubla suma de 10 milioane de euro pe care Comisia Europeana o va acorda drept compensatii fermierilor romani. Daea a fost acuzat de numeroase voci, inclusiv din propriul partid, ca a negociat prost la Bruxelles aceste compensatii avand in vedere ca Bulgaria va primi mai multi bani decat Romania, desi este considerabil mai mica.

Suma de 10 milioane de euro alocata Romaniei pentru spijinirea fermierilor afectati de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie a recunoscut ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, intr-o declaratie pentru Agerpres.

„Teoretic nu este batuta in cuie. Este propunerea lor, e posibil sa o revizuiasca, dar e posibil sa nu o faca. Eu am transmis ca nu suntem de acord si am cerut aceasta revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, incepand de astazi si in zilele urmatoare, sa se lucreze la analiza obiectiva. Decizia finala se va lua pana pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, sa aloce pe acest mecanism de sprijin o suma echivalenta cu cea primita. Deci, daca primim 10 milioane de euro mai putem da inca 10 milioane de euro de la bugetul de stat„, a declarat Daea.

Comisia Europeana a anuntat luni ca doreste sa recurga la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, in valoare totala de 56,3 milioane de euro, finantata din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase” venite din Ucraina „si limitarea impactului dezechilibrelor pietei”.

Astfel, in urma negocierilor cu ministrii Agriculturii din cele trei state, fost propusa alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar Romaniei doar 10,05 milioane de euro.

Antena 3, post apropiat de PSD, a anuntat ca Daea risca sa-si piarda functia.

Citeste si: Daea a facut dezastru la Bruxelles: „A negociat dezastruos compensatiile pentru fermieri”. Ciolos ii cere lui Ciolacu sa-l schimbe de la Ministerul Agriculturii

Europarlamentarul REPER Dacian Ciolos, fost comisar pe Agricultura, i-a solicitat, recent, presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, sa il retraga de urgenta din functie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, „pentru modul dezastruos in care a negociat compensatiile de la Comisia Europeana”. O pozitie similara a avut si europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

„Fermierii romani sunt nedreptatiti din cauza incapacitatii de negociere la varful Ministerului Agriculturii si a incompetentei administratiei”, a transmis Ciolos intr-o declaratie de presa.

Potrivit fostului comisar european, producatorii de cereale din Romania, cel mai puternic afectati de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despagubiri din rezerva de criza a UE. Romania va primi o suma totala de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, si Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro, spune el.

„Ii cer presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, sa il retraga de urgenta din functie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos in care a negociat compensatiile de la Comisia Europeana. Raspunderea pentru negocieri ii apartine integral ministrului Daea si, cum responsabilitatea politica este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat in mod direct de comportamentul ministrului sau si trebuie sa raspunda pentru fiecare minut pe care acesta il petrece la conducerea Ministerului Agriculturii”, a argumentat Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

In opinia eurodeputatului, „modul iresponsabil in care ministrul Daea a tratat aceste negocieri, solicitarile bombastice si incapacitatea de a produce date care sa faciliteze estimarea impactului real asupra agricultorilor romani, faptul ca Romania nu respecta regulamentul de raportare a stocurilor introdus de Comisia Europeana la inceputul razboiului din Ucraina au decredibilizat pozitia de negociere a Romaniei si au dus la acest rezultat nedrept pentru producatorii de grane romani”.

„Asta, in contextul in care romanii se confrunta cu cele mai mari cresteri de preturi la alimente din Uniunea Europeana. Ani de zile, PSD s-a plans ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsa impresie cum ca suntem opresati de Uniunea Europeana. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeana si PSD este principalul vinovat pentru existenta AUR. Adevarul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea.

PSD nu a stiut sa negocieze, a abordat aceasta problema provincial si amatoricesc. Toata tirada nationalista si antieuropeana a PSD, pe care Marcel Ciolacu o gireaza, este rezultatul neputintei acestui partid de a face fata in mod profesionist si onest realitatilor momentului. In calitate de europarlamentar, fost comisar european si ministru al Agriculturii, ii voi cere comisarului pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, sa reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor romani si sa creasca despagubirile cuvenite Romaniei”, declara Dacian Ciolos.

Dan Motreanu (PNL): Romania va primi cea mai mica suma din cauza lui Petre Daea

Prim-vicepresedintele PNL Dan Motreanu, fost ministru al agriculturii in cabinetul Tariceanu, a afirmat, joi, ca este dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea (PSD), a negociat acordarea compensatiilor pentru fermierii romani afectati de importurile de grane din Ucraina, avand informatii ca tara noastra va primi cea mai mica suma.

”Sunt dezamagit de modul in care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensatiilor pentru fermierii romani afectati de importurile de grane din Ucraina. Din primele informatii, tara noastra va primi cea mai mica suma, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeste 30 de milioane de euro si Bulgaria, care primeste 16 milioane de euro”, a transmis, joi, Dan Motreanu.

Europarlamenterul liberal afirma ca ”toata responsabilitatea pentru modul in care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”.

”Aceste sume se bazeaza pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei tari. Romania este in mod clar dezavantajata, avand in vedere ca prin tara noastra a trecut cea mai mare cantitate de grane din Ucraina. Inca sper ca lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii romani sunt dezavantajati de concurenta cerealelor provenite din Ucraina”, a mai scris europarlamentarul liberal.

Acesta afirma ca se vor continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii romani.

”Recent, am solicitat Comisiei Europene, impreuna cu colegul meu Daniel Buda, masuri pentru sprijinirea producatorilor romani de cereale. Ni s-au alaturat colegii din grupul PPE Romania si o serie de eurodeputati din statele invecintate. Chiar zilele acestea, am obtinut promisiunea sprijinului pentru femierii romani, din partea presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la intalnirea de la grupul PPE. Sustinerea politica pentru tara noastra este fara echivoc. Insa, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnica sunt atributii care revin Ministerului Agriculturii”, a mai afirmat liberalul.

Potrivit acestuia, cerealele din Ucraina se vand la preturi mai mici in Uniunea Europeana, beneficiind de scutiri de taxe vamale.

”Nu exista suficiente capacitati de stocare in statele membre iar cantitatea de cereale blocata in regiunile de granita provoaca o competitie neloiala. Exporturile fermierilor romani au scazut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grau, iar pretul unei tone de grau a scazut cu peste 100 de euro. Fermierii din Romania, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova nu pot valorifica productia lor la preturi care sa acopere costul de productie, cu atat mai putin sa genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. In aceste conditii, fermierii nu isi mai pot continua munca”, a mai transmis Motreanu.

Acesta a afirmat ca Romania a ajutat si ajuta poporul ucrainean greu incercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului granelor ucrainene pe teritoriul tarii noastre.

”In acelasi timp, trebuie sa aparam interesele fermierilor romani”, a conchis liberalul.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: petre daea

Recent Posts

Cirstoiu sustine ca „te mananca serpii” in Bucuresti din cauza lui Nicusor Dan: „Eu n-am tratat probleme de matematica, nu am facut asta”

Candidatul PSD-PNL la Primaria Capitalei, Catalin Cirstoiu, a sustinut miercuri seara ca in Bucuresti "te…

6 ore ago

Kremlinul a anuntat ca fortele ruse de mentinere a pacii se retrag din Nagorno-Karabah

Fortele ruse de mentinere a pacii se vor retrage din regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, a…

11 ore ago

Cutremur de 6,4 grade in Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade a lovit, miercuri noapte, vestul Japoniei. Autoritatile nu au…

11 ore ago

Explozie in Craiova, etajul 1 al unui bloc s-a prabusit partial. O persoana a murit si doua au ajuns la spital

O persoana a murit si doua au fost transportate la spital in urma unei explozii…

6 ore ago

Germania a dezmembrat o retea de traficanti de persoane. Aceasta a obtinut in mod ilegal rezidenta pentru aproximativ 350 de cetateni, in mare parte chinezi

Zece persoane, printre care si doi avocati, au fost arestate, miercuri, in Germania, in urma…

13 ore ago

Gafa uriasa a lui Ciolacu in Qatar: „Statul Qatar a predat o frumoasa erectie prin sport” – Video

Premierul Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, de data aceasta in timpul unui discurs…

7 ore ago