„Plecati imediat din Ucraina”. Australia le cere cetatenilor ei sa paraseasca Ucraina. Premierul UK avertizeaza Rusia ca invazia se va transforma intr-o „noua Cecenia”

externe

Australienii aflati in Ucraina sunt indemnati sa plece imediat din aceasta tara de catre guvernul de la Canberra. Luni seara, Departamentul pentru Afaceri Externe si Comert a ridicat avertismentul de calatorie in Ucraina la nivelul „Nu calatoriti”.

„Australienii aflati in Ucraina ar trebui sa plece acum prin mijloace comerciale, acolo unde este sigur sa faca acest lucru, tinand cont de faptul ca disponibilitatea zborurilor s-ar putea schimba sau ar putea fi suspendata in scurt timp”, a anuntat ministerul, citat de canalul 7News.

„Australienii care decid sa ramana in Ucraina ar trebui sa isi revizuiasca planurile personale de securitate, sa fie pregatiti sa se adaposteasca pe loc daca este necesar, sa mentina o constientizare sporita a securitatii si sa se inregistreze la DFAT (Departamentul pentru Afaceri Externe si Comert)”, a mai precizat Camberra.

Sfatul DFAT de a parasi Ucraina vine in momentul in care membrii familiilor diplomatilor australieni se pregatesc sa paraseasca Kievul. Masuri similare de retragere a diplomatilor din capitala ucraineana au fost luate si de catre Statele Unite si Regatul Unit.

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe presedintele Vladimir Putin ca o invazie a Ucrainei ar fi un „pas dezastruos”. „Informatiile sunt foarte clare, exista 60 de grupuri de lupta rusesti la granitele Ucrainei, planul pentru un razboi fulger care ar putea sa doboare Kievul este unul pe care toata lumea il poate vedea”, a declarat el luni.

Johnson a avertizat ca poporul ucrainean se va opune oricarei invazii si „din perspectiva Rusiei, (va fi) o afacere dureroasa, violenta si sangeroasa. Cred ca este foarte important ca oamenii din Rusia sa inteleaga ca aceasta ar putea fi o noua Cecenia”, a spus el.

Comentarii: