Plesu: „Antena 3 nu mai este inegalabila. Rares Bogdan risca sa o ia RAZNA de tot”

news

Scriitorul Andrei Plesu face o cronica a celebrei emisiuni de la Realitatea TV in care Traian Basescu a intrat intr-un conflict dur cu realizatorii postului. El considera ca postul a ajuns la nivelul Antenei 3 si are critici acide fata de Rares Bogdan si Octavian Hoandra.

„Si totusi… Am vazut, de curind, o emisiune de televiziune care mi-a dat senzatia ca am nimerit, din intimplare, peste o adunatura de mardeiasi care isi dau la gioale printre acareturile unui grajd. Gazetaria devenita caft privat, fara reguli, fara cuviinta, fara mila. Si asta sub un ”patronaj” ”ardelenesc”, de la care, orisicit, te-ai astepta la nitel staif, la nitica decenta lentoare. As! Scuipaturile, capetele in gura, epitetele groase, grimasa revendicativa, ironiile de bodega zburau prin ograda ca niste muste infuriate. ”Antena 3” a incetat, care va sa zica, sa mai fie, ”inegalabila”…”, scrie Plesu in Adevarul.

Scriitorul a avut apoi un lung sir de ironii la adresa lui Hoandra si Rares Bogdan.

„Trec acum la ”adultii” studioului. De domnul Octavian Hoandra n-am auzit, pina de curind, niciodata. Si nu pare la inceput de ”cariera”. Am aflat (incercind sa-mi vindec ignoranta) ca se revendica de la doi ”maestri”: Sorin Rosca Stanescu si Andrei Marga. (Nu stiu cit de flatat este dl. Marga de aceasta iananalizabila vecinatate). In rest e un neobosit emitator de platitudini, rostite cu un aer ”asezat”, de clasic in viata: ii plac Roma si Madridul, pentru ca se simte acolo ”ca acasa”, ii place cutare scriere a lui Max Frisch, pentru ca se identifica, subtil, cu ”eroul” ei. Intr-o emisiune il curteaza fin pe Liiceanu, pentru ca, schimbind studioul, sa vorbeasca, rapit, despre marii gazetari de la ”Saptamina”. ”Criteriile” lui culturale sunt misterioase si afisate ca asumare patriotica a tot ce e romanesc. Fara ”dusmanii” (dar si fara discernamint), fara spirit de gasca (dar cu un permanent subton de exceptionalism transilvan). Nu stiu ce sa spun. Poate ca omul e cumsecade. Dar ce cauta, brusc, in postura de arbitru de idei? Pe ce se bazeaza? Pe de alta parte, daca dl. Basescu ”il detesta si ca om si ca gazetar”, de ce se lasa invitat la o emisiune moderata de el?

Alt caz e cel al unui ”maestru” in devenire: Rares Bogdan. E, pentru mine, un caz de manual: se ia un gazetar oarecare, dar cu mare (si inca inocenta) pofta de glorie si i se da pe mina un studiou de televiziune. Baiatul incepe potolit, dar – cu unele cresteri de rating si cu notorietatea consolidata (”te recunoaste lumea pe strada”) a vedetei de pe ”sticla” – prinde aripi pe nesimtite si ajunge sa se creada un ”ales”, un soi de pedagog providential al poporului ”eroic si martir”. Tine lungi discursuri intelepte, ne dascaleste, condamna pe unii, iarta pe altii, suride edificat, se bozumfla mustrator, stie, intelege, ne salveaza! In adincurile subconstientului sau (aici Traian Basescu a dovedit o neasteptata dexteritate psihologica), ”concurentul” numarul unu (Mihai Gadea) ii devine model. Iar ca ”arma” are mereu la indemina patriotismul. Nu-si da seama ca a-ti incheia toate emisiunile cu fraza „nu uitati sa iubiti Romania!” e a transforma dragostea de tara in lozinca. Ca aceea care incheie pachetele de publicitate TV: ”Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi!” N-as vrea sa-l descurajez cu totul pe dl. Rares Bogdan (nici nu cred ca mai poate fi descurajat). Dar, spre binele lui, (daca imi permite), tin sa-i atrag atentia ca risca sa o ia razna. N-ar fi primul exemplu. In ultimii ani am vazut o sumedenie de gazetari de televiziune contaminati de ceea ce as numi ”sindromul Petrache Lupu”: in fata camerei de luat vederi, ei simt cum le clocoteste in vine ”misiunea”, cum creste in ei statuia, cum se transforma in megafoane ale neamului si ale Duhului Sfant. Putina modestie, putina masura, putin bun-gust n-ar strica. In definitiv, meseria de gazetar nu are (sau nu ar trebui sa aiba) nimic in comun cu aceeea de procuror national, de predicator, sau de guru”, puncteaza Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: