Plesu ataca „gogomaniile” lui Cozmin Gusa: „E instalator, plugar, incarcator-descarcator? Sunt sigur ca ar fi jignit sa i se refuze titlul de ‘intelectual’”

news

Scriitorul Andrei Plesu critica declaratiile lui Cozmin Gusa, actionar majoritar la Realitatea TV, care sustine ca un motiv pentru care lucrurile merg rau in Romania este ca „intelectualii nu se implica”.

„Cutare „analist”, hiperactiv, hipercompetent, mindru de expertiza sa, declara deunazi, pe un post de televiziune (unde e un fel de sef), ca lucrurile merg rau in scumpa noastra patrie pentru ca, intre altele, intelectualii se complac intr-un statut de inutilitate. Exprima pareri, opinii, „umori”, fac comentarii, dar „nu pun umarul”, „nu se implica”. As intreba, mai intii, in ce calitate vorbeste domnul cu pricina? E instalator, plugar, incarcator-descarcator? Sint sigur ca ar fi jignit sa i se refuze titlul de „intelectual”. Pai ce face el, concret, ca intelectual?

E drept, s-a tot lipit, de-a lungul anilor, de diversi mahari politici. Ba de Plahotniuc, ba de Geoana, ba de Nastase, ba de Vanghelie, ba de Basescu. Cu ce rezultate? Si, in fond, ce inseamna „intelectual”? Mai ales la noi, cind doctoratul a devenit un titlu distribuit in masa? A, e vorba de intelectualii rai, fandositi, elitisti, izolati in „turnul de fildes”!

Am inteles: elitistii sa pofteasca „la saiba”! Sa schimbam putin rolurile: scriitorii, pictorii, muzicienii, filosofii, eseistii sa treaca in administratie si sa vina parlamentarii, politicienii, guvernul si opozitia, in terenul liberei creativitati: sa se ocupe de literatura, de muzee, de concerte si arta plastica. E pacat ca Romania interbelica a fost pe mina unor Bratianu, Take Ionescu, Gh.Duca, Iuliu Maniu etc.

Dar asta s-a intimplat pentru ca intelectualii s-au complacut sa ramina „inutili”. De ce n-a pus umarul Eugen Lovinescu? Cum au ajutat tara alde Tudor Vianu, Liviu Rebreanu, Arghezi, Bacovia, Camil Petrescu si alti monomani „de pe margine”? Ma mir, fiindca veni vorba, cum se face ca pe Eminescu, pe Caragiale si pe atitia alti autori de publicistica politica nu i-a luat nimeni la rost in stilul: „exprimati pareri si umori, dar nu veniti cu solutii, nu va implicati!” Sa observam, pe de alta parte, ca au fost si intelectuali (din aia rai) care au incercat sa tatoneze zona politicului, sa se „angajeze”.

Nu s-ar putea spune ca au fost bine primiti, sau valorificati de „profesionisti”. Pe Toader Paleologu liberalii l-au evacuat scurt pentru indisciplina de partid. Dar ce s-a ales, pina acum, de Teodor Baconschi, de Adrian Papahagi, de Radu F.Alexandru, de Mihai Neamtu si de altii, din aceeasi faina, care s-au straduit sa intre pe scena?”, a scris Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: