Plesu, despre Sorin Oprescu: „Un COCALAR din Ferentari”. Ce l-a suparat pe scriitor

news

Scriitorul Andrei Plesu nu se simte deloc confortabil ca este laureat al „Legiunii de Onoare” a Frantei alaturi de Serban Mihailescu si, mai nou, Sorin Oprescu.

Plesu se declara mandru ca detine „Legiunea de Onoare”, dar nu se poate abtine sa nu aiba „unele perplexitati”, avand in vedere ca aceasta decoratie a fost acordata si unor persoane precum Miky Spaga sau Sorin Oprescu, despre care spune ca „vorbeste ca un cocalar din Ferentari”.

„Dar cind vad ca sunt ‘coleg’ de Legiune de Onoare cu Serban Mihailescu (zis Miky Spaga), am unele perplexitati. Mai nou, lista perplexitatilor se amplifica. Calin Popescu Tariceanu – hai sa zicem… E un monument de mediocritate, de proasta inspiratie politica, dar e, de bine de rau, presedintele Senatului, fost prim-ministru, baiat aratos, bine-crescut, placid si vag ridicol. Dar Miky Spaga?

Iar, acum, Sorin Oprescu? Un primar care dispretuieste (sau ignora) patrimoniul orasului pe care il conduce, un politician care vorbeste ca un cocalar din Ferentari, un medic fara nici o performanta notabila (in afara unor mici „abilitati” administrative). Nu pot sa nu ma intreb, in numele vechii mele francofilii, cit pret pun prietenii nostri din tara ‘sora’ pe propriile lor criterii, pe propria lor consecventa, pe propriile lor valori”, a scris Plesu pe blogul sau din Adevarul.

El considera ca decizia oficialilor francezi de a-i decora si pe cei enumerati mai sus a fost „pripita”.

„Prestigiul unei decoratii e legat, inevitabil, de credibilitatea celui care o ofera. Fara indoiala, nici credibilitatea Republicii Franceze, nici aceea a diplomatilor francezi sau a cancelariei ordinului nu pot fi puse la indoiala. Dar o decizie pripita si superficiala poate eroda ponderea gestului, transformind ceea ce ar trebui sa fie un omagiu magulitor, intr-un nesemnificativ act birocratic. Ar trebui sa conteze mai mult – in ochii ‘ofertantilor’ – faptul ca, in titulatura importantei distinctii, exista cuvintul ‘onoare'”, a mai scris Andrei Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: