Plesu, intr-o forma de zile mari: Italiano-albanezul Ponta sta mai PROST decat Klaus Iohannis, a carui comunitate este in Romania de 800 de ani

politica

Scriitorul Andrei Plesu ironizeaza cu mult umor „patriotismul” unor politicieni precum Liviu Dragnea, Victor Ponta si Traian Basescu, care sunt preocupati sa scoata in evidenta numele de sorginte „straina” ale premierului si presedintelui Romaniei.

„In sfirsit, politicienii nostri de elita au inteles: Romania merge prost pentru ca pe premier il cheama Julien (Dacian Ciolos) si pe presedinte Werner (Klaus Iohannis). Lucrul e atit de evident, incit chiar liderii unor partide aflate in razboi isi unesc fortele si vorbele pentru a infiera intruchiparea raului.

Deunazi, dl Liviu Dragnea, cu umorul fin care il caracterizeaza, nu prididea sa se refere la seful guvernului insistind pe numele „Julien” din cartea sa de identitate. Adica insul nu e de-al nostru. E un venetic venit sa ne incurce, sa ne colonizeze, sa ne scoata la mezat.

Or, iata ca si dl Traian Basescu, altfel antipesedist, sustine acelasi punct de vedere, e drept ceva mai rastit, mai ostaseste, cum ii e felul: „Julien” si „Werner” l-au umilit pe Brancusi, primul cu o licitatie publica ratata, celalalt asezindu-se, ireverentios, pe unul dintre scaunele de linga Masa Tacerii. De ce am ajuns aici? E simplu. Pentru ca pe premier nu-l cheama Gigi si pe presedinte nu-l cheama Mitica. Oricum, avem, in sfirsit, consens. De opinia dlui Basescu ma mir mai putin. Il cunosc destul de bine ca sa stiu ca e pasionat de Brancusi, intr-atit incit ia orice afront la adresa artistului ca pe un afront personal. Arta si cultura sunt, pentru fostul presedinte, sfinte. Cind nu iese la televizor, citeste multa literatura si rasfoieste albume cu marile capodopere ale muzeelor lumii.

In plus, e un om flexibil, fara obsesia vulgara a consecventei. Nu e „incremenit in proiect”. Pe vremuri era cu „axa Washington-Londra-Bucuresti” cu „licuriciul cel mare”, cu Uniunea Europeana. Acum s-a lamurit: discursurile din 2012 ale lui Victor Ponta si ale lui Crin Antonescu erau corecte: strainii ne vor raul, ne vor legume, ne trateaza de sus. Pe vremuri, gasea normal sa-l demaste pe Victor Ponta drept ofiter acoperit. Acum stie ca astea sunt mofturi. Si ca dovada il crediteaza generos pe Robert Turcescu, cel care s-a demascat singur ca ofiter acoperit, intr-un moment (televizat) de rapire mistica, dar si cel care, la rindul lui, il „suspecteaza” pe Vlad Mixich de angajamente ascunse. Ce mai, oameni vii, oameni fara principii de lemn, oameni cu simtul realitatii: azi aici, miine-n Focsani!

Neincrederea in straini a dlui Dragnea e mai induiosatoare, sau poate, mai perversa. Pentru ca fostul lui sef si prieten de front, dl Victor Ponta, a apucat sa povesteasca intregii tari ca, dupa mama, e albanez, iar dupa tata – italian. Vine, deci, dintr-o familie aciuiata pe-aici in secolul al 19-lea, la solicitarea imparatului austro-ungar, care avea nevoie de mina de lucru pentru constructii de drumuri. Dl Ponta sta, in aceasta privinta, mai prost decit „Werner”, a carui comunitate traieste pe pamintul patriei de vreo opt sute de ani. A fi roman, „mindru ca esti roman”, obidit de „oculta mondiala”, sortit „dezmembrarii”, pindit, criminal, de hidra „agenturilor”, a sorosistilor, a Bruxelles-ului si a spionajului mondial e, in aceste zile, cum era de asteptat – pentru ca e o tema grasa de campanie – marota retorica a partidelor si a presei”, a scris Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: