Plesu, ironii usturatoare fata de modul in care se exprima Nicolicea, Nicolae si Grindeanu: „Cine are probleme de gandire nu poate fi de mare folos in sfera puterii”

news

Andrei Plesu publica, pe blogul din Adevarul, cate o scurta descriere, insotita de exemple, a modului in care se exprima lideri politici de frunte ai Romaniei.

Sub titlul „Mica antologie a tragicomediei romanesti”, Plesu ii ia in vizor pe Eugen Nicolicea, Serban Nicolae, Nicolae Bacalbasa, Sorin Grindeanu, Petre Daea si, desigur, Liviu Dragnea.

Despre Eugen Nicolicea: Un bataios senator PSD nu suporta sa fie atacat de un jurnalist. ”A scris la adresa mea un articol in care motivele lui erau slibovita si fernetul”. Nu conteaza ca e vorba de o replica la un text agresiv el insusi. E vorba ca un parlamentar si un jurist (chiar si usor contrafacut) nu are voie sa coboare la un asemenea nivel (mai ales ca o face constant…). Un deputat de aceeasi obedienta declara, viril, referindu-se la manifestatiile de protest din iarna trecuta, ca detine, de la revolutie, o mitraliera AKM pe care e gata sa o foloseasca din nou: ”Nu o sa mi-o ia nimeni in viata vietilor si o tin, ca poate vreodata, daca mai vine cineva cu vreo idee din asta sa transforme statul asta pentru care am luptat noi, sunt pregatit sa ies cu arma sa trag, imediat”. Baiat de baiat! Cu deputati atit de dirji, vom fi, intotdeauna, la adapost de toate relele.

Despre Serban Nicolae: Un fost muncitor, ajuns jurist ”pe puncte” dupa revolutie, vrea sa reformeze legile patriei si se infurie rau cind, intr-un studio de televiziune, o doamna ii face reprosuri: ”…imi pierd vremea cu orice isterica? Ce golanie e asta? Cum va permiteti? Ce mitocanie e asta sa imi puneti mie in carca ce au furat altii, nu va e rusine? Sunteti sanatoasa la cap? Ce imbecilitati spuneti, nu sunteti sanatoasa la cap?” Un domn! Un exponent al judecatii calme, al replicii civilizate, al jurisprudentei impartiale!

Despre Nicoale Bacalbasa: De curind, am asistat si la uriasele rezerve de umor ale unui senator, care se crede foarte haios, sarcastic pina la Dumnezeu, in varianta ”sprituri” de mahala. Iata cum o executa pe sefa liberalilor: ”Eu unul nu o sa ma las speriat de amenintarile distilate (aici e amprenta alcoolului! n.m. A.P.) ale doamnei Gurgan… Curcan… (referinta fina la dna Turcan, n.m. A.P.) imi scapa. Ma scuzati, sunt batrin. Da cu labele, vezi ca faci fractura.” Domnul senator pare sa aiba pasiunea bascaliei pe baza de nume. O pomeneste, vesel, pe dna Pruna (fostul ministru al Justitiei) ca ”Perja”. Pe unii colegi, recalcitranti, ii sfatuieste ”sa nu-si bage ritul” unde nu trebuie. Ce baiat de viata! Cum sa nu te lasi pe mina lui?

Despre Sorin Grindeanu: Guvernul nu e nici pe departe mai prejos. Prim-ministrul are geniul vorbirii in bobote. Nu prea se intelege ce vrea sa spuna si, de fapt, nu e clar daca el insusi stie ce mesaj are de transmis. Dovada: o puzderie de grimase si volute incerte, din care nu retii decit ”noi ca si guvern” si ”eu ca si prim-ministru”.

Despre Petre Daea: De neegalat ”ca si ministru” este insa domnul care se ocupa de agricultura, un monument de lirism, metafizica si reverie dadaista. Intrebat de seful sau despre perspectivele unor masuri de ramura, el raspunde prompt si linistitor: ”In 31 martie, sper sa avem numai situatii neclare” (?!). Grija lui pentru araturi e fara de odihna: ”Era seceta pedologica. S-a mai mentinut aceasta situatie si in interiorul arcului carpatic, in Transilvania. Vreau sa va spun ca nu am vazut oul cand am ciocnit la Paste, pentru ca ma uitam pe cer sa vad daca nu cumva incepe sa ploua.” Vigilent cum e, dl ministru nu se sfieste sa fie si critic: ”Inainte sa ajunga porcul la cutit, trece prin maternitate. Romania nu are capacitatea de a produce in maternitati necesarul de porci”.

„Poate sunt rautacios. Am ideea invechita ca cine are probleme de exprimare are, cu siguranta, probleme de gindire. Iar cine are probleme de gindire nu poate fi de mare folos in sfera puterii. Este motivul pentru care sunt gata sa salut (desi sunt departe de a fi un simpatizant) efortul dlui Dragnea de a face, de jur imprejur, putina curatenie. E un inceput. ”As!” – spun scepticii. ”O face de dragul imaginii!” Pai tot e ceva! Si e pe riscul lui! Eu unul apreciez incercarea si trec pina si peste faptul ca, dupa o partida de pescuit, a declarat, modest, ”am prins decit (sic!) un peste”. Nimeni nu e perfect!”, incheie ironic Andrei Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: