Plesu, ironii usturatoare la adresa lui Tariceanu: „El stie sa te lase cu gura cascata”. Il compara cu „marele Lache”

news

Scriitorul Andrei Plesu publica un text foarte ironic, pe blogul din Adevarul, la adresa presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pe care il compara cu Lache, personajul din „Doi amici” a lui Caragiale.

Plesu este uimit de modul in care Tariceanu o ataca de Laura Codruta Kovesi si tine sa mentioneze ca nu „binomul” conduce Romania, ci polinomul „incompetenta-furtisag-mediocritate-prostie-ghinion-nepotism-mitocanie-tupeu”.

„‘Toate defectele le pot avea; dar trebuie sa marturisiti toti ca am si eu o calitate…’ Si aici urmeaza, dupa imprejurari, o virtute sau alta, tocmai buna de invocat dinaintea vreunui adversar lipsit de ”obiectivitate”. Uite de-o pilda eu: sunt gata sa spun ca dl Tariceanu va fi avind ce defecte poftiti, dar trebuie sa recunoastem toti ca are o mare calitate: cu vorbe simple, rostite nu fara o nobila suficienta, te poate lasa cu gura cascata. Ideea lui principala este ”binomul”. Revin si continui: dl Tariceanu are oricite defecte vreti, dar trebuie sa marturisiti toti ca are si el o calitate: umorul. E un atlet al ironiei, al glumitei sirete, al vorbei de duh. Care va sa zica ”binomul”.

”Pe vremuri, in Romania, aveam binomul Ceausescu si Lenuta” – zice, hitru, dl Tariceanu. Si adauga, hitru la culme: acum avem binomul ”Coldea si Codruta”! Ce rima rara! Ce potriveala! Ce abila intorsatura de condei! Cum sa nu ramii cu gura cascata?! Si iata de ce: mai intii, cazi la ipohondrie! Ce scurta viata au binoamele! Chiar si acesta cu Coldea si Codruta. Coldea e deja evacuat! Dar binomul Tariceanu-Crin Antonescu, spuma gindirii liberale, ce s-a ales din el? Dl. Antonescu zice acum, de fostul sau coleg, ca e un ”asistat” social. Dar binomul Tariceanu-Dan Constantin? Praf! Dar binomul Dragnea-Ponta? Sa vedem cit o sa tina binomul Tariceanu-Dragnea. (Sunt semne proaste: dl Dragnea n-a venit la marele congres ALDE, unde dl Tariceanu a candidat si a cistigat impotriva nimanui. Care va sa zica la ALDE s-a instalat ”monomul”!). Pe de alta parte, daca e sa fim obiectivi, cariera dlui Tariceanu a profitat, grandios, de pe urma actualului binom, cel despre care spune ca ar conduce din umbra, ilegitim, tara. Pai sub cuplul Ceausescu-Lenuta, dl Calin era, ca sa spunem asa, modista… Acum e omul doi in stat! Din doua una: or alde ”Coldea-Codruta” il iubesc ”din umbra” (ca doar ei fac jocurile), or puterea lor reala e nula, de vreme ce n-au putut impiedica o asemenea glorioasa traiectorie politica.

(…) Calin Popescu Tariceanu o avea el cite defecte vreti, dar trebuie sa recunoastem toti ca are si el o calitate: e admirat de Emil Constantinescu! Fostul presedinte zice ca e (el, Tariceanu!) un fel de Reagan, Thatcher, Kohl si Gorbaciov! Ca el, Emil Constantinescu, impreuna cu Tariceanu, au luptat cu securitatea si cu comunistii, un ”binom” care, cam dupa anul 2000, decisese sa treaca pe partea dreapta a spectrului politic, sprijinindu-l pe Traian Basescu, un fost sustinator al nomenclaturii si al politiei politice. Dar a venit Calin! Inconjurat de oameni curati, fara legatura cu trecutul (cum ar fi Teodor Melescanu). Dl Emil Constantinescu are multe in comun cu dl Popescu Tariceanu: si el stie sa te lase cu gura cascata. M-am intrebat, in barba, cum poate fi un om atit de generos, ca sa-l compare pe seful Senatului cu dna Thatcher sau cu Gorbaciov. Pina adineauri, credeam ca oamenii de anvergura acestora sunt ”colegii” dlui Constantinescu, partenerii, adica egalii lui. Dar daca anvergura s-a mutat pe umerii lui Calin Popescu Tariceanu, te intrebi cu ce ordin de marime sa-l mai comparam pe Emil Constantinescu insusi? Ori iesim din contemporaneitate si ne gindim la Napoleon, Franklin sau Alexandru Ioan Cuza, ori, daca raminem in zilele noastre, trebuie sa parasim Terra, sa cautam ”modele” de la Gagarin in sus…

(…) Cit despre ”binom”, nu pot vorbi ca un om informat. Astept documente, probe, fapte. Deocamdata, eu cred ca suntem manipulati masiv de un polinom. Polinomul: incompetenta-furtisag-mediocritate-prostie-ghinon-nepotism-mitocanie-tupeu. Si asta e doar ce se vede…”, a scris Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: