Plesu isi aminteste cum l-a cunoscut Ciorbea. Acum are un verdict dur: „S-a transformat intr-o trista prastie de partid”

news

Scriitorul Andrei Plesu se arata dezamagit de modul in care a evoluta Victor Ciorbea, pe care l-a cunoscut bine cand acesta a fost premier al Romaniei. Plesu constata, pe blogul din Adevarul, ca Ciorbea a ajuns acum un „demagog de obedienta socialista”.

„Am facut parte, pentru scurt timp, din guvernul condus de Domnia Sa. Toata lumea (si nu numai „lumea buna”, din moment ce, in 1997, politicianul se bucura de o cota de incredere de 80%) isi punea mari sperante in eficienta, verticalitatea si sinceritatea acestui jurist, unul dintre fondatorii noii noastre miscari sindicale, cistigator (din partea opozitiei) al alegerilor pentru primaria capitalei si numit la conducerea guvernului de PNTCD, in decembrie 1996. Am aflat (pe pielea mea) ca inclina sa-si tina ministrii in sedinte foarte lungi, dar si asta parea sa fie expresia unei seriozitati responsabile, „ardelenesti”, fara solutii pripite, fara superficialitati comode.

Ceva s-a intimplat, insa, dupa inlocuirea sa din functie. Am mai vazut genul acesta de „transfigurare” launtrica si la alti fosti prim-ministri, incapabili sa se desprinda armonios de „inaltimile” trecutului imediat. Dl Ciorbea a afisat, brusc, in diferite studiouri de televiziune, un alt portret: istericos, fudul, aproape nevrotic. Dupa care a trecut de la taranisti la liberali, dupa care s-a imprietenit, util, cu PSD-ul. Intre timp, s-a „distins” si ca vicepresedinte al Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei. Iar acum e Avocatul Poporului (din 2014), cu o activitate destul de somnolenta si „convenabila”, cind nu e „sfatuit”, ca zilele trecute, sa se faca de ris cu o plingere la Curtea Constitutionala, aiuritoare pentru cine nu e hirsit in mari (si perverse) „fineturi” juridice.

Dl Ciorbea incearca sa explice ca faptul de a cere unui guvernamental sa fie „curat”, adica sa nu aiba probleme penale e un exces, un atac la statul de drept. Nu pot sa nu ma intreb ce catastrofa psihologica l-a transformat pe prim-ministrul pe care l-am cunoscut cindva intr-o trista prastie de partid? Ce fel de traseu dezosat e acesta? Judecator, procuror, sindicalist, taranist, apoi liberal, monarhist si demagog de obedienta socialista…

Ce-o fi patit omul, de s-a hotarit, spre batrinete, sa aleaga ghiveciul ca mod de viata? Se zice ca are de platit grele datorii. Da, stim cu totii ca viata e grea. Dar ceva demnitate, ceva onestitate, ceva corectitudine (toate valori clamate de dl Ciorbea drept repere ale vietii sale) n-ar fi totusi de pastrat, chiar in conditii de precaritate existentiala? E bine sa-ti platesti datoriile si sa-ti intretii, onorabil, familia. Dar pretul tu il stabilesti. Iar daca pretul e inavuabil, macar nu-ti lua o alura de jurist triumfator. Adopta postura zdrentaroasa a cersetorului…In fine, nu intru in detalii. Episodul are si o anumita dimensiune comica: dl Valer Dorneanu nu e chiar strain de adoptarea legii 90/2001, pe care acum, la solicitarea dlui Ciorbea, trebuie sa o anuleze. Dar, cind nu exista stat, totul e posibil”, a scris Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: