Ploi abundente, inundatii si alunecari de teren in Elvetia. „Asemenea ploi, o data la 30 de ani”

externe

Serviciile de urgenta dotate cu elicoptere, drone si caini de salvare au cautat sambata trei persoane care erau date disparute dupa ce ploile torentiale violente au provocat inundatii si alunecari de teren deosebite in sud-vestul Elvetiei. „Meteo Schweiz”, biroul guvernamental pentru vreme si clima, a declarat ca 124 mm de ploaie au cazut, vineri, in valea Mesolcina din cantonul Grisons, cu 63 mm cazuti doar intr-o ora, potrivit Reuters.

„Nu nivelul ploii, ci concentratia de ploaie intr-o perioada atat de scurta de timp a fost cea care a cauzat problemele”, a declarat un purtator de cuvant al Meteo Schweiz.

„Aceasta concentratie de ploaie, astfel de ploi, se intampla doar o data la 30 de ani”.

Mai multe rauri au iesit din matca in valea Mesolcina, cunoscuta si sub numele de Misox, acoperind drumurile, campuri si sate cu moloz, pamant si lemne din deversari.

Trei case si trei masini au fost maturate de ape in satul Sorte, a declarat politia din Grisons. Doi ofiteri de politie au reusit sa scape din vehiculul lor, care a fost scufundat pana la acoperis.

Initial, patru persoane au fost date disparute, desi o femeie a fost gasita ulterior sub daramaturi si a fost transportata la spitalul din localitatea vecina Lugano. Inca se cauta alte trei persoane care, potrivit politiei, s-ar fi putut afla in casele lor in momentul producerii inundatiilor.

Politia a indemnat oamenii sa nu calatoreasca in regiune, deoarece multe drumuri au fost inchise. Cinci sate au ramas fara electricitate.

In vestul cantonului Valais, 230 de persoane au fost evacuate incepand de vineri, dupa ce precipitatiile abundente au provocat inundatii si alunecari de teren.

Drumul si linia de cale ferata spre orasul Zermatt, de langa muntele Matterhorn, au fost, de asemenea, inchise, desi politia a declarat ca spera sa redeschida rutele sambata seara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: