Ploi torentiale in America Centrala. Cel putin 30 de morti si mii de persoane evacuate

externe

Cel putin 30 de persoane au murit si alte cateva mii au fost fortate sa-si evacueze casele, in timp ce furtunile si ploile abundente continua sa loveasca America Centrala, ploile constante crescand nivelul raurilor, distrugand case, declansand alunecari de teren si izoland comunitati intregi, potrivit autoritatilor locale citate de Reuters.

Autoritatile salvadoriene au declarat vineri ca numarul mortilor a ajuns acum la 19, dintre care sase copii, in timp ce peste 3.000 de persoane se afla in adaposturi temporare.

Autoritatile guatemaleze au raportat vineri 10 morti, aproape 11.000 de persoane evacuate si aproape 380 in adaposturi temporare.

Honduras a raportat un deces si peste 1.200 de persoane evacuate – aproximativ 300 in ultimele 24 de ore. Autoritatile au anuntat ca ploile au izolat 180 de comunitati si au distrus 22 de case.

In Mexic, autoritatile prognozeaza ploi puternice in cea mai mare parte a tarii si ploi torentiale pe sectiuni pe coastele Pacificului si Atlanticului, precum si mai in interior, aducand fulgere, vanturi puternice, posibila grindina si inundatii.

Ploile au determinat autoritatile sa evacueze joi aproximativ 80 de persoane dintr-un spital de copii din statul Oaxaca, dar au si reaprovizionat rezervoarele afectate de seceta din intreaga tara, aflate in prezent la aproximativ o treime din capacitatea lor.

Se vor inregistra vanturi cu o viteza de pana la 70 de kilometri pe ora si valuri de pana la 3 metri in Golf si in Caraibe. Vanturile la fel de puternice in Pacific ar putea provoca eventuale tornade.

Centrul National al Uraganelor din SUA a prezis ca ploile abundente vor continua pana vineri in sudul Mexicului si nordul Americii Centrale, aducand in weekend furtuni si averse pana in Costa Rica si Panama.

Alberto, prima furtuna tropicala din sezonul uraganelor din Atlantic a provocat cel putin patru morti in timpul trecerii peste nord-estul Mexicului in aceasta saptamana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: